Een 'greep' uit het ledenbestand van De Fakkeldraagsters, de scoutinggroep die al driekwart eeuw de nadruk legt op samenwerking.
Een 'greep' uit het ledenbestand van De Fakkeldraagsters, de scoutinggroep die al driekwart eeuw de nadruk legt op samenwerking. De Fakkeldraagsters

De Fakkeldraagsters: 'In uniform allemaal gelijk ongeacht je achtergrond'

13 juni 2020 om 10:00 Overig

SOEST Scoutinggroep de Fakkeldraagsters bestaat 75 jaar. De festiviteiten zijn in verband met corona afgelast. Toch laat de vereniging het jubileum niet stilletjes aan zich voorbij gaan. (Oud)leden en overige betrokkenen van de scoutinggroep voor meisjes in Soest zouden 13 juni een trip down memory lane maken.

Mirjam Liefbroer

De geschiedenis van de Fakkeldraagsters begint met een Koninklijk tintje. Marijke Bokdam (33) van de jubileumcommissie gaat terug in de tijd. ,,De scoutinggroep werd op 1 juni 1945 opgericht en was destijds onderdeel van het Nederlands Padvindsters Gilde, waar Koningin Juliana Beschermvrouwe van was. Voor haar eigen dochters werd op Soestdijk een speciale Scoutinggroep opgericht, de Zandlopers. Het clubhuis was een verbouwd kippenhok, achter in de paleistuin. Zo begonnen alle vier de prinsesjes als kleine ‘kabouters’ in hun eigen tuin.”

Toen de prinsessen ouder werden, werd deze groep opgeheven en werden Beatrix en Irene waterpadvindster in Baarn. ,,De laatst overgebleven kabouters van de Zandlopers, onder wie prinses Marijke - later natuurlijk prinses Christina - gingen over naar het Bosdierenvendel.” Het Bosdierenvendel, dat werd later onderdeel van de Fakkeldraagsters. ,,Er moeten dus ook nog wel oud-leden zijn die samen met prinses Christina lid zijn geweest.”

Het clubhuis zou zijn omgetoverd tot heus scoutingmuseum

Het clubhuis aan de Den Blieklaan zou omgetoverd worden tot een heus ‘scoutingmuseum’, waar foto’s, kleding en videobeelden een indruk moesten geven van driekwart eeuw de Fakkeldraagsters. Hiervoor stond en lag al heel wat materiaal klaar. Een kleine greep: foto’s van het voormalige onderkomen van de Fakkeldraagsters, ‘Kabouterhuis de Paddenstoel’, een idyllisch huisje wat gebouwd werd door leden en ouders. ,,De blokhut stond naast theater Cabrio. Op die plek staat nu een groene blokhut van de gemeente Soest, waar boswachter Jan Tupker in zit”, vertelt Bokdam.

BRAND In het voorjaar van 1978 vestigde de vereniging zich aan de Den Blieklaan, de plek waar ze nog steeds iedere zaterdag samenkomt. In 2000 brandde het clubhuis af en moest het opnieuw worden opgebouwd. ,,Als we het over een minder leuk moment hebben in onze geschiedenis, dan is het wel ‘de brand’. Daarbij weet bijna iedereen in de groep wel waar het over gaat.”

PALEIS Maar Marijke Bokdam weet naast dat moment alleen maar hoogtepunten te benoemen in de geschiedenis van de scoutinggroep. Indrukwekkend was het neerleggen van bloemen op het bordes van Paleis Soestdijk bij het overlijden van prinses Juliana. Andere hoogtepunten zijn jaarlijkse activiteiten als de Oranje Vrijmarkt op De Engh, de herdenking op 4 mei en het IJsberenweekend in januari, waarbij scoutinggroepen uit de hele regio naar Soest komen voor een winterkamp.

ZOMERKAMP Maar, het echte hoogtepunt blijft het jaarlijkse zomerkamp, aldus Bokdam. ,,Als jeugdlid is alles super spannend, je bent weg van je ouders, je slaapt in een tent of in het clubhuis. En als leiding vond ik het nog mooier. Dan kom je na een week thuis en zie je de kinderen hun ouders in de armen vliegen, helemaal stralend dat ze een mooie week hebben gehad. Dat is gaaf.”

VERRASSING Voor deze zomer hopen de Fakkeldraagsters dan ook dat het kamp door kan gaan, al dan niet met aanpassingen. ,,Het ziet ernaar uit dat we wel mogen gaan, maar dat dit niet met de hele groep mag,” legt bestuurslid Marleen van der Steeg (36) uit. ,,We zijn daarom bezig met het regelen van een terrein waar we met z’n allen kunnen staan, maar met voldoende ruimte. Eén locatie, maar niet te dicht bij elkaar. Zo kunnen we er toch iets moois van maken.” Tijdens het zomerkamp zal er ook uitgebreid stil worden gestaan bij het 75-jarig bestaan van de groep. ,,In welke vorm, dat blijft nog even een verrassing, maar spectaculair wordt het wel. Het is wel feest natuurlijk”, lacht Bokdam.

ACCENTEN Ter voorbereiding op het jubileumjaar en het scoutingmuseum maakten Bokdam en Van der Steeg eerder al de balans op: wat is er allemaal veranderd in 75 jaar de Fakkeldraagsters? Het blijkt dat vooral wat praktische zaken écht veranderden in de loop der jaren. In 1973 werd de padvinderij officieel scouting, en in 2010 werd de kleding, de scoutfit, moderner. Toch blijven de accenten hetzelfde, meent Bokdam. ,,Het spel en de activiteiten, de rode draad, die is onveranderd. Het gaat om buiten zijn, op avontuur, uitdagende activiteiten. Wel hebben we meer outdoorspullen, zoals klimbroekjes en een kabelbaan.”

Of het nu wel of niet klikt, je doet het altijd samen met iedereen

FOCUS Ook onveranderd is de focus op samenwerking. ,,Scouting gaat om samenwerken – met iedereen, ongeacht of het nou wel of niet klikt. Je doet het altijd samen”, vertelt Van der Steeg. Ook Bokdam ziet hier grote meerwaarde in. ,,Hier gaat het niet om de winst bij scouting, er is geen competitie-element. Hierdoor leer je goed samenwerken. En in die zin denk ik wel dat er nog een opvoedkundige component zit in het scouting-zijn. Ook op school gaat het meer om de individuele leerling dan om het teamproces.”

WAARDEVOL Dat de focus bij scouting ligt op samenwerking en niet op competitie, heeft voor Bokdam nog een ander waardevol aspect: het versterkt het zelfbeeld van, in het geval van de Fakkeldraagsters, jonge meisjes. ,,Jongeren hebben soms te maken met een negatief zelfbeeld – wellicht tegenwoordig nog meer door de druk van sociale media."

,,Wat wij terugkrijgen van kinderen en jonge meiden is dat ze zo blij zijn dat ze bij scouting zichzelf mogen zijn. Ze hoeven er niet te presteren. Er wordt geen cijfer aan gehangen. Het gaat er vooral om dat de meiden op zaterdag iets leuks kunnen doen. Dat is het belangrijkste.” Ook het uniform, dat door ieder lid wordt gedragen tijdens opkomsten, onderstreept gelijkheid. Van der Steeg: ,,Het maakt niet uit wat je achtergrond is, met ons uniform aan zijn we allemaal gelijk.”

TOEKOMST Bokdam en Van der Steeg begonnen allebei op hun zevende bij de jongste scouttinggroep van de Fakkeldraagsters. Ze leerden er vaardigheden die ze ook nu nog toepassen in hun dagelijks leven: samenwerken, plannen en organiseren. De meerwaarde die de scoutinggroep bood en biedt, zien ze dan ook absoluut. Bang dat de groep te klein wordt om te blijven bestaan, zoals dat bij veel meisjesverenigingen het geval was, zijn ze niet.

135 Van der Steeg: ,,Met 135 leden hebben we een goed gevulde, levendige groep. Dat we door de jaren heen zijn blijven bestaan en dat we nu nog zo groot zijn, daar ben ik trots op.” Bokdam sluit zich daarbij aan. ,,We hopen nog heel lang door te kunnen gaan als vereniging. We gaan in ieder geval voor de honderd jaar.”

Marijke Bokdam (links) en o.a. Marianne van der Steeg bij het clubhuis aan de Den Blieklaan.
Keurig opgesteld voor het defilé bij Paleis Soestdijk op 30 april 1946.
Activiteiten in de buitenlucht, ook tijdens de zomerkampen.
Klimmen, bouwen, spelen. De meisjesscouts vermaken zich opperbest.
advertentie
advertentie