Afbeelding
Eempers

Soesterberg is weer de bakermat

5 juni 2020 om 13:00 Overig

SOESTERBERG Het is eindelijk terug, het bord ,Soesterberg, bakermat van de Nederlandse luchtvaart’. Het is, net als het vorige, aangebracht als onderbord bij de plaatsnaamaanduiding Soesterberg aan de ingang van het dorp, zowel aan de Rademakerstraat als aan de Banningstraat. Het verschilt in zoverre van het oorspronkelijke bord dat er een vliegtuig op aangebracht is, een Fokker. Op het vorige stond een tekening van het monument De Vleugel.

Jan van Steendelaar

De Fokker D VII met registratienummer 251 doet meer dan de moderne Vleugel recht aan de aanduiding ,bakermat’ op het bord, wat plaats van oorsprong betekent. Die past bij Soesterberg, want hier heeft de wieg van de Nederlandse luchtvaart gestaan. De Soesterbergers waren trots op het bord dat daaraan herinnerde. Jaren geleden echter werd het weggehaald.

TERUGPLAATSEN Toen de gemeente in 2011 begon met de herinrichting van de infrastructuur waaronder de Rademakerstraat zijn de borden weggehaald met de bedoeling ze terug te plaatsen zodra de nieuwe ontsluiting van het dorp klaar was. Volgens gemeentelijk projectleider Mustafa Hamurcu ,,hebben we de oude borden niet meer kunnen terugvinden. Dat was wel heel sneu, want de Soesterbergers waren er trots op en wilden ze terug.” Toch moet daar niet te zwaar aan getild worden, zegt Hamurcu: ,,De vorige borden waren echt oud. Terugplaatsen in de conditie waarin ze verkeerden had sowieso niet gekund.”  

RECHT DOEN Nu de infrastructuur klaar is, zijn nieuwe borden gemaakte en geplaatst, ,,mooiere, en in overleg met enkele inwoners met een toestel erop dat ook ooit, vanaf de jaren twintig, op Soesterberg heeft gevlogen en recht doet aan de historie van Soesterberg. Nu de borden terug zijn, is voor iedereen die het dorp binnenkomt zichtbaar waar Soesterberg door bekend is geworden.” 

advertentie
advertentie