Afbeelding
Ongeluk

Aantal verkeersdoden in Utrecht stijgt

19 juni 2020 om 08:40 Partnercontent

Het aantal verkeersdoden in Utrecht stijgt. Dat blijkt uit een onderzoek van samenwerkende bergingsbedrijven van personenauto’s. Landelijk gezien is het aantal verkeersdoden in vier jaar tijd met 27 procent gestegen, Utrecht zit flink onder dat gemiddelde. De voornaamste oorzaak hiervan is het toenemende gebruik van smartphones in de auto. 

Bij het onderzoek is gekeken hoe vaak er bij een ongeluk gebruik moest worden gemaakt van een bergingsbedrijf. Landelijk gezien moest er in de afgelopen twaalf maanden bij 25.963 ongevallen een bergingsbedrijf ter plaatse komen. Dat is een stijging van 27% in vier jaar tijd. In Utrecht was de stijging 18 procent. Daar moest bij 31 procent van de ongevallen een bergingsbedrijf aan te pas komen. De stijging geldt voor heel Nederland, maar in Gelderland was deze het hoogst. Daar stijgt het aantal verkeersdoden op de A12 boven Arnhem en de A73 bij Nijmegen met 91 en 131 procent. Deze cijfers laten zien dat het vandaag de dag extra belangrijk is een autoverzekering met de juiste dekking af te sluiten. 

Sinds 1991 komt de Stichting Incident Management Nederland ter plekke wanneer iemand een ongeluk krijgt. De stichting is vooral actief op snelwegen en op ongeveer 3000 kilometer aan provinciale en gemeentelijke wegen. Op laatstgenoemde wegen daalde het aantal ongelukken jarenlang met 1 tot 2 procent per jaar. Maar dit bleef niet altijd zo doorgaan. In 2013 bereikte het aantal ongelukken een dieptepunt, want tussen november 2012 en oktober 2013 moest de Stichting IMN 20.458 keer ter plaatse komen omdat er sprake was van een ongeval. Sinds dat jaar gaat het aantal verkeersongevallen ook elk jaar omhoog. 

De Stichting IMN heeft zelf geen cijfers over de oorzaken van de ongelukken, maar doet wel een gok: smartphones. Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat het gebruik van een smartphone achter het stuur de kans op een ongeluk met 23 procent verhoogt; een op de tien automobilisten gebruikt de smartphone weleens tijdens het rijden. Verzekeraars waarschuwen. Mocht iemand een ongeluk veroorzaken en kan de verzekeraar van de tegenpartij aantonen dat het ongeluk werd veroorzaakt door een smartphone, dan dekt de autoverzekering geen cent uit. Wanneer er sprake is van ernstig letsel kunnen de kosten daardoor hoog oplopen. Automobilisten doen er ook goed aan hun autoverzekering regelmatig door te lopen. 

Met dit onderzoek wil Stichting Incidenten Management Nederland (SIMN) aandacht vragen voor de risico’s van het gebruik van smartphones in het verkeer. De stichting is niet de eerste. Een aantal verzekeraars ontwierp al een speciale app die meldingen in de auto blokkeert en ook Apple voegt zo’n functie toe aan iOS 11. In september tekenden 41 verzekeraars een convenant die het gebruik van smartphones in het verkeer tegen moet gaan. De overheid heeft ook al plannen om het gebruik van smartphones te bestraffen met celstraf.

advertentie
advertentie