Afbeelding
Eempers

'Coronakoor’ zingt 90-jarige Bep van As toe

27 mei 2020 om 14:17 Mensen

SOESTERBERG Het had een bijzondere negentigste verjaardag moeten worden, maar door de coronamaatregelen liep het anders voor Bep van As. Toch was het wel een bijzonder feestje, want voor haar woning aan de Gen. Winkelmanstraat luisterde zij woensdagmorgen naar de gezongen felicitatie van een spontaan gevormd vriendinnen- en vriendenkoor. Ze hoefde dit keer alleen maar te luisteren en niet zelf mee te zingen, zoals ze met haar krachtige altstem nog steeds doet in het Caroluskoor.

Jan van Steendelaar

De jarige werd door de groep naar buiten geroepen en was verrast toen zij namens hen werd gefeliciteerd door Conja Sebek. Daarna zong het koor op de melodie van het Soesterberglied 'Wij vliegen over bos en hei’ haar toe: ,,Zij is beroemd in heel het dorp als onderwijzersvrouw. En de muziek die bleef zij ook haar hele leven trouw." En verwijzend naar de coronatijd: ,,Een anderhalve meter lied dat is misschien apart, maar de gelukwens is gemeend en komt recht uit ons hart!" Het 'lang zal ze leven’ ging vooraf aan de koffie met een traktatie op het grasveld voor de woning.

Bep van As kwam samen met haar man Bert in 1956 vanuit Purmerend naar Soesterberg. Bert had een baan gekregen als onderwijzer van de vierde klas op de Carolusschool aan de Winkelmanstraat. Twee jaar later werd hij hoofd van de school en het gezin verhuisde van een duplexje naar de ruime onderwijzerswoning naast de school. Bep was vooral de echtgenote van het schoolhoofd.

KINDEROPERETTEKOOR Zij gaf haar man alle ruimte om zijn creatieve talenten te ontwikkelen en ondersteunde hem waar ze kon. Haar man begon al direct met het oprichten van een kinderoperettekoor; hij schreef alle operetteteksten zelf. Bij de uitvoeringen was Bep altijd aanwezig. Ze hielp met van alles, zorgde voor de kleding van de kinderen en de aankleding van de zaal. Ondertussen kreeg ze vier kinderen drie zoons en een dochter, die zij, zoals in die tijd gebruikelijk was, verzorgde en opvoedde.

Dat weerhield haar niet van bij alle schoolactiviteiten aanwezig te zijn, soms actief en soms gewoon als echtgenote van het schoolhoofd. Want dat was haar functie, een weliswaar onbetaalde, maar veeleisende baan en dat deed zij uitstekend. Ook na het overlijden van haar man bleef Bep een vaste aanwezige bij alle schoolactiviteiten. Het was ondenkbaar dat zij niet uitgenodigd zou worden

De muziek was een gemeenschappelijke hobby. Bert richtte een dameskoor op voor rouw en trouw en Bep was een van de eerste leden. Toen er dames bij het grote kerkkoor werden toegelaten, was zij een van de eerste damesleden en haalde haar vriendinnen over om vooral ook mee te doen. Hij was jarenlang dirigent van het Caroluskoor en vierde in 1983 als zodanig zijn 25-jarig jubileum.

Vanuit de kerk was zij contactpersoon voor de Zonnebloem en ook binnen de kerkgemeenschap hoorde zij bij een groepje dames, dat zieken en ouderen bezocht.

Nog steeds is zij met haar sterke altstem een trouw lid van het al 183 jaar oude Caroluskoor.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie