Afbeelding
Google Streetview

Huurwoningen Soesterberg moderner en energiezuiniger

27 mei 2020 om 12:00 Wonen

SOESTERBERG Vijftig van de 56 huishoudens die bij Portaal huren in Lorentzlaan en de Stevinlaan hebben massaal ingestemd met het verbeterplan voor hun woning. Die worden volgens de corporatie comfortabeler en energiezuiniger.

De woningen liggen aan de Simon Stevinlaan 50 t/m 80 en de Professor Lorentzlaan 101 t/m 179. Het zijn portiekwoningen uit de jaren 60 van de vorige eeuw die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. ,,Ze zijn niet goed geïsoleerd, hebben vaak een hoge energierekening en hebben tocht- en vochtproblemen. Daarnaast zijn veel keukens, douches en toiletten verouderd. De woningen zijn bouwkundig in goede staat en zijn nog steeds gewild mede dankzij hun prettige formaat en betaalbare huren", aldus een woordvoerder van Portaal.

Het verbeterplan bestaat uit onder meer het vervangen van oude keukens, toiletten en douches, reparaties aan de gevel, vervangen van regenpijpen en verlichting en het vernieuwen van de elektrische groepen. Verder worden de flats volledig geïsoleerd, worden er zonnepanelen en nieuw dubbel glas geplaatst en laat Portaal een videofooninstallatie aanbrengen en treft het brandveiligheidsmaatregelen. Dan brengt aannemer Veeneman ook een mechanische ventilatie aan en bouwt het bedrijf de entrees van de flat uit en verbetert het de toegang tot de bergingen. 

Een vertegenwoordiging van de bewoners vormde een 'meedenkgroep' en had zo invloed op de maatregelen, de uitvoering en de voorgestelde huurverhoging. Die is vastgesteld op 18,50 euro per maand. Dat is de helft van het bedrag dat gemiddeld wordt bespaard op de energierekening. Daarnaast worden voor de zonnepanelen servicekosten in rekening gebracht van 2,38 euro per zonnepaneel. Een deel van de huishoudens krijgt vier zonnepanelen, andere vijf. Ook hier geldt dat de servicekosten de helft bedragen van de gemiddelde berekende opbrengst. Beatrijs Kortman van Portaal: “Zo maken we energiebesparing aantrekkelijk voor onze bewoners en helpen we hen hun woonlasten laag te houden.”

Bouwonderneming Veeneman begint in het derde kwartaal van dit jaar met de werkzaamheden. Die duren naar verwachting negen maanden. Tijdens de werkzaamheden wordt gewerkt volgens strikte richtlijnen van het RIVM om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, aldus Portaal en Veeneman in een verklaring.

advertentie
advertentie