Leuke activiteiten in zorgcentra, zoals optredens, zitten er nog niet in. Mantelzorgers hopen eerst dat ze snel op bezoek kunnen komen.
Leuke activiteiten in zorgcentra, zoals optredens, zitten er nog niet in. Mantelzorgers hopen eerst dat ze snel op bezoek kunnen komen. LionsClub Soestdijk

'Ik wil gewoon mijn vrouw kunnen vasthouden'

27 mei 2020 om 10:22 Corona

SOEST Hij wil gewoon naar zijn vrouw, maar haar ook kunnen vasthouden en niet op anderhalve meter afstand moeten blijven. Kees Boerkoel hekelt het systeem dat momenteel van toepassing is in de zorgsector, in dit geval in Daelhoven.

Johan van Beek

Het verpleeghuis zet een dezer dagen een tent op aan de Graanakker. Daarin kunnen mantelzorgers (eenmaal per week een half uurtje) een bewoner van Daelhoven bezoeken. Ze moeten dan wel de 'corona-afstand' in acht nemen.

Boerkoel, wiens vrouw er al vier jaar verblijft, voelt zich hevig in zijn wiek geschoten. Hij kan de maatregel van Daelhoven niet rijmen met de versoepeling die het kabinet vorige week aankondigde. ,,Daelhoven is coronavrij, ik heb geen verhoging, geen verkoudheid, geen pijn. Ik hoest niet. Waarom kan ik dan niet gewoon mijn vrouw vasthouden?" In een poging de situatie te veranderen heeft Boerkoel maandag een brief gestuurd naar zowel directie als Cliëntenraad van Daelhoven. Hij benadrukt dat hij het volste vertrouwen heeft in de zorgmedewerkers en dat hij beseft dat de beslissingsbevoegdheid bij anderen ligt.

Volgens hem is het vrij simpel om de temperatuur te meten (,,Ik zit elke dag tussen de 36.6 en 36.9"), zodat de vaste bezoeker van een bewoner veilig en zonder risico naar binnen kan. Dat kun je toch controleren?"

BEGRIP Bij Lyvore is er begrip voor de wens van Boerkoel die ook bij veel andere mantelzorgers leeft. ,,Het is hartverscheurend", zegt een woordvoerster van de zorginstelling. ,,Bij ons gaat het op alle locaties in totaal om drieduizend mensen. Als er bezoek komt, komt iedereen met elkaar in contact."

De tent is niet het antwoord op de vorige week aangekondigde versoepelingen. Die waren nog niet bekend toen in het kader van 'Ontmoeten op maat' enkele weken geleden werd begonnen met de voorbereidingen voor die tent. Lyvore, die samenwerkt met nog twee zorginstellingen, is nu bezig om per locatie te bekijken hoe die versoepeling in de praktijk kan worden vertaald. Dat zal overal, afhankelijk van de situatie, gefaseerd worden gedaan, laat een woordvoerster weten.

BALANS Bij Lyvore willen ze ook zo snel mogelijk een bezoekregeling treffen. ,,Maar het gaat om de balans tussen het verlangen naar een bezoek en de veiligheid van de bewoners en de medewerkers. Die veiligheid kunnen we nu nog niet garanderen." Aan een eventuele bezoekregeling zijn - los van de hygiëne - ook veel voorwaarden verbonden die volgens Lyvore (ook praktische) voorbereidingen en dus tijd vergen. Een tijdstip waarbinnen de versoepeling kan worden doorgevoerd, is op dit moment niet met zekerheid te geven. Op 15 juni zal de versoepeling van de bezoekregeling landelijk zijn doorgevoerd, bij Lyvore beseffen ze ook dat dat nog lang duurt. ,,Elke dag duurt in deze situatie lang."

Achter de schermen wordt nu gewerkt aan een Plan van Aanpak om de bezoekregeling te versoepelen. Volgens Lyvore hebben de Centrale Cliëntenraad, de Ondernemingsraad en de specialisten ouderengeneeskunde ingestemd met dat Plan van Aanpak. Afhankelijk van de omvang van een verpleeghuis, het aantal bewoners en de omstandigheden ter plekke wordt een uitvoeringsplan uitgestippeld.

ZIEKENHUIS Boerkoel wijst er op dat een van de bewoners van Daelhoven onlangs enkele dagen in het ziekenhuis verbleef en dat de partner er daar wel bij mocht. Bij Lyvore worden geen overhaaste stappen gemaakt. ,,We weten inmiddels dat je ook drager van Covid-19 kunt zijn als je geen klachten hebt. Daarom bereiden we de bezoekregeling stap voor stap voor. Dat staat haaks op de wens en de verwachting, na de persconferentie van vorige week, dat bezoek meteen al mogelijk zou zijn. We doen er alles aan om de bezoekregeling zo snel mogelijk te versoepelen. Tot dat moment kunnen bewoners en mantelzorger elkaar in ieder geval al in de tent ontmoeten."

advertentie
advertentie