Huijzer achter zijn werkplek
Huijzer achter zijn werkplek Bron: Hans Huijzer

Sluit je aan bij Buurtwacht Soest: ‘criminaliteit Soest met elkaar terugdringen door alert te zijn’

25 mei 2020 om 13:05 Uitderegio Deel je nieuws

SOEST- Een online community met inmiddels 2730 leden uit Soest om samen criminaliteit tegen te gaan en de veiligheid in de gemeente te verhogen: dat is Buurtwacht Soest. Een van de oprichters en beheerders, Hans Huijzer legt uit hoe de Buurtwacht te werk gaat.

Iedere inwoner van Soest kan zich aanmelden als deelnemer bij de Buurtwacht Soest via de website, Facebookpagina of de speciaal ontwikkelde App. Dan wordt de inwoner toegevoegd aan de BuurtWhatsApp van de desbetreffende wijk en kan de deelnemer meldingen maken van verdachte situaties en meelezen met wat de andere groepsleden posten. ‘Het is geen babbelbox alles moet tot the point zijn, maar alle meldingen zijn goed’, volgens Huijzer. ‘We zijn vooral kritisch op de reacties die op berichten volgen’.

De beheerders beoordelen of de melding van de ene wijk belangrijk is voor omliggende wijk en sturen deze door, bijvoorbeeld een specifieke fietsendiefstal. ‘Een specifieke diefstal kan bijvoorbeeld meerdere gestolen fietsen in een bepaalde wijk zijn. Door alles te monitoren kan je een patroon herkennen’, stelt Huijzer. Komt dit vaker of veel voor? Dan melden de beheerders dit aan de Politie. ‘De Buurtwacht is puur bedoeld om informatie te delen of om bepaalde patronen te herkennen. Wij doen geen aangifte voor je, en we bellen ook geen 112, dat moeten de deelnemers echt zelf doen. Wij stimuleren juist mensen om verdachte situatie zelf te melden’, legt Huijzer uit. 

Doel & effect
Het doel van de Buurtwacht is vooral om de criminaliteit in Soest met elkaar terug te dringen door alert te zijn. ‘Als je alert bent, ben je met elkaar verbonden. Als je verbinding kwijtraakt, raak je ook het gevoel van veiligheid kwijt’, vindt Huijzer.  Het effect is volgens Huijzer dat de Buurtwachtgroep vooral voor de inbrekers in Soest de voet dwars wil zetten: ‘normale buurtpreventiegroepen zoals veel gemeenten die kennen, zijn slapende groepen omdat er niet met elkaar gecommuniceerd kan worden, er gaat alleen een melding naar de Politie. Onze groepen verbinden want iedereen kan meelezen. Wij blijven allemaal alert en dat werkt. Samenwerking is de sleutel voor succes, anders hoef je hier naar mijn mening niet aan te beginnen en heeft het weinig zin.’

Aanmelden?
Iedere inwoner van Soest/Soesterberg kan zich aanmelden bij de Buurtwacht via www.buurtwachtsoest.nl of in de appstore ‘Buurtwacht Soest’.

advertentie
advertentie