De dorpsvlag van Soesterberg kan niet uit voor er duidelijkheid is over subsidie van de gemeente.
De dorpsvlag van Soesterberg kan niet uit voor er duidelijkheid is over subsidie van de gemeente. Eempers

De Linde afhankelijk van gemeentelijke subsidie

30 mei 2020 om 11:00 Maatschappelijk

SOESTERBERG Het stichtingsbestuur van sociaal-cultureel centrum De Linde, onderdak met een hart, streeft ernaar de nieuwe locatie aan de Rademakerstraat 97 op 1 september in gebruik te kunnen nemen. Of die datum gehaald wordt is vooral afhankelijk van de snelheid waarmee de gemeente reageert op het verzoek van het stichtingsbestuur om subsidie,

Jan van Steendelaar

Pas als die toezegging er is kan het bestuur aan de slag met de herinrichting van de ruimte waarin voorheen de bibliotheek was gevestigd voordat deze verhuisde naar het voormalige kinderdagverblijf aan de Chr. Huygenslaan. Bij de herinrichting zal ook rekening worden gehouden met de wens om de jeugd van 13 tot 18 jaar in Soesterberg een eigen plek te geven. Het bestuur is daarvoor in gesprek met de welzijnsstichting Balans.

Balans zou dat toejuichen, de gemeente staat er positief tegenover en het bestuur van de Linde wil graag aan meewerken aan het opzetten van een vorm van jeugdsoos op te zetten omdat het van mening is dat zo’n activiteit prima binnen de Linde past. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om in de Linde activiteiten voor jongeren te faciliteren.

Hoewel de omgevingsvergunning al is afgegeven, wacht het stichtingsbestuur met de opdracht aan een aannemer voor het herinrichten van de ruimte totdat er duidelijkheid is over de financiën. Het heeft de gemeente om een subsidie gevraagd. Zolang de beslissing hierover niet bekend is, wil het bestuur nog geen stappen zetten. Het is immers duidelijk dat zonder een gemeentelijke bijdrage de exploitatie niet mogelijk is. Zonder de zekerheid dat er voldoende financiën beschikbaar zijn om de herinrichting en de huur te betalen wil het bestuur geen enkel risico nemen. ,,We kunnen pas beginnen als we onze handtekening onder een huurcontract kunnen zetten”, aldus het bestuur.

Het staat nu in feite los van de gemeente, afgezien van het verzoek om subsidie. De voorkeur gaat uit van financiële onafhankelijkheid, maar dat is in Soesterberg niet mogelijk. Dat heeft het verleden wel bewezen. Er moest altijd een gemeentelijke bijdrage bij om een sociaal-culturele voorziening in stand te kunnen houden. Met deze wetenschap is het volgens het bestuur uit te sluiten dat de exploitatie van de nieuwe locatie wel zonder subsidie mogelijk zou zijn.

De activiteiten in de Linde liggen stil sinds de maatregelen in verband met het uitbreken van het coronavirus. Overigens was toen al duidelijk dat de Linde zou moeten vertrekken aan de Chr. Huygenslaan. Daar vonden sinds 2017 de activiteiten plaats die voordien gehouden werden in een pand aan de Rademakerstraat dat voor die gelegenheid de naam Soesterdal kreeg. Dit was een herinnering aan de uitspanning aan de rand van de voormalige vliegbasis Soesterberg die begin 1940 door de Duitsers werd opgedoekt. De naam is nu terug op een andere locatie, namelijk de pleisterplaats op de hoek Wethouder Lemmenpad-Verlengde Tempellaan.

De locatie is één grote open ruimte die plaats biedt aan zo'n 150 bezoekers. Men wil het in drie zalen en een ontmoetingsruimte verdelen. De bovenverdieping zou als atelierruimte gebruikt kunnen worden.

advertentie
advertentie