Jan Willem Landsaat van BSO Buiten. ,,Kinderen ontwikkelen zich positief als ze onbevangen plezier hebben.”
Jan Willem Landsaat van BSO Buiten. ,,Kinderen ontwikkelen zich positief als ze onbevangen plezier hebben.” BSO Buiten Baarn

Baarnse BSO Buiten 'opent' nu ook deuren in Soest

20 mei 2020 om 12:00 Zakelijk

SOEST De buitenschoolse opvang BSO Buiten uit Baarn opent een dependance in Soest. Vanaf 1 september (beoogde startdatum) gaan de deuren open voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar bij de Paltz en Eemgeuzen aan de Den Blieklaan. Jan Willem Lansaat: ,,Bij ons staat plezier in de natuur centraal. Na schooltijd spelen wij in kleine groepjes buiten”

Peter Beijer

BSO Buiten is geen traditionele kinderopvang, vertelt Jan Willem Lansaat. ,,Toen wij zelf kinderen kregen gingen wij op zoek naar een BSO. Het leek ons vrij normaal dat een BSO werkt met kleine groepen, geen voorgeprogrammeerde spellen of thema´s, en vooral met de kinderen veel buiten speelt. Toch was het er niet. Mijn vrouw heeft een achtergrond in de kinderopvang en al vrij snel hebben we de keuze gemaakt om zelf een BSO te beginnen. Dat is nu ruim vijf jaar geleden. Wij gaan in kleine groepjes met kinderen naar het bos en daar gaan ze, onder toezicht uiteraard van onze pedagogisch medewerkers, heerlijk hun eigen gang. Buiten krijgen kinderen fysiek en mentaal echt de ruimte. Heerlijk om je hoofd leeg te maken na een lange schooldag."

NAAR BUITEN De naam BSO Buiten moet volgens Jan-Willem letterlijk genomen worden. ,,Gelijk na schooltijd gaan wij de natuur in. Daar eten en drinken we iets en bespreken kort de schooldag. Dan gaan kinderen lekker spelen. Een boom is een klimrek en voor tikkertje of verstoppertje zijn er genoeg mogelijkheden. Ze vinden hun eigen spelvorm. Slootje springen, een knikkerbaan maken van dode takken en dennenappels. Of gewoon lekker een Donald Duckje lezen onder een boom. De pedagogisch medewerkers doen een stapje terug en observeren op gepaste afstand. Ja, soms struikelt een kind. Niet fijn. Wel leerzaam."

RISICO'S ,,Tijdens het buiten spelen leren kinderen omgaan met risico’s. Wij begeleiden ze daarin. Er gebeuren overigens veel meer ongelukken in speeltuinen waar kinderen weinig worden uitgedaagd om zelf na te denken. ’s Avonds zijn de kinderen moe en rozig van de buitenlucht. Het kind heeft energie getankt en vooral veel plezier gemaakt. Daarbij, hoe kunnen we van onze kinderen verwachten dat ze later goed met de natuur omgaan, als we hen daar nu niet ruimschoots kennis mee laten maken?”

SCHUILLOCATIE Vanaf 1 september gaan de kinderen ook in Soest naar buiten, vertelt Jan Willem. ,,We spreken van een schuillocatie en dat wordt het onderkomen van Scouting de Paltz en Eemgeuzen aan de Den Blieklaan. Dat is op een steenworp afstand van de duinen en omgeven door bos. Ideaal voor ons!”

RELATIEF Wat doet BSO Buiten bij slecht weer, wordt het dan BSO Binnen? Jan-Willem lacht: ,,Slecht weer is een relatief begrip. Hoe lekker ruikt het bos als het regent? Je kunt dan fantastisch spelen en op kou kun je je kleden. Natuurlijk is plezier en veiligheid het allerbelangrijkste. Als de weersomstandigheden voor onveilige situaties zorgen of er kan geen sprake meer zijn van plezier door bijvoorbeeld kou, dan blijven wij op onze locatie. Vandaar de naam schuillocatie. Na een middag buitenspelen gaat de groep terug naar deze plek. Dit is voor de kinderen vertrouwd. Hier eten en drinken ze nog wat en vervolgens worden ze opgehaald door hun ouders.”

AANMELDEN Ouders die hun kinderen voor BSO Buiten in Soest willen aanmelden, kunnen dat nu al doen via https://www.bso-buiten.nl/

advertentie
advertentie