Ook klein snoeisel is GFT afval.
Ook klein snoeisel is GFT afval. pixabay.com

GFT inzameling ook in zomermaanden een keer per twee weken

14 mei 2020 om 07:23 Maatschappelijk

SOEST In voorgaande zomers leegde RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) decontainer voor groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) iedere week. Door de coronacrisis lukt dat deze zomer niet. De extra benodigde capaciteit aan voertuigen voor de zomerinzameling, kan door stilliggende fabrieken niet op tijd worden geleverd. 

Samen met de gemeenten Nieuwegein, Soest, en Zeist heeft RMN dan ook besloten het huidige ophaalrooster ook in de zomer aan te houden. Dit betekent dat er dit jaar geen extra inzamelrondes voor GFT zijn. Zo kan de inzameling het best en langst gegarandeerd worden.

,,Ook bij RMN houden wij ons aan de genomen maatregelen in het kader van het coronavirus. Dit betekent bijvoorbeeld dat medewerkers met griepverschijnselen thuis moeten blijven. Dit laatste heeft uiteraard effect op onze planning. Daarnaast is de bezetting op onze voertuigen aangescherpt vanwege de verplichte minimale afstand van 1,5 meter tussen personen." Dit betekent dat RMN genoodzaakt is om extra voertuigen in één wijk in te zetten, met het gevolg dat er minder voertuigen inzetbaar zijn voor extra werkzaamheden. ,,Inhuur van voertuigen moet veelal een jaar tot 8 maanden van te voren al worden geregeld, en was dus ook niet meer mogelijk."

RMN leegt dus ook in de zomermaanden de GFT container elke twee weken. Voor meer informatie is het mogelijk om gebruik te maken van het digitale inzamelschema of van de RMN app. De RMN app is gratis te downloaden (voor iOS en Android). 

Let op: De data op de papieren inzamelschema’s zijn op dit moment niet meer actueel. 

Wat mag er in de container voor GFT? Naast het reguliere groente- fruit- en tuinafval behoren ook eierschillen, koffiefilters met koffiedik en klein snoeisel tot het GFT. Daarnaast mogen ook etensresten, waaronder gekookt voedsel, vis en vlees (ook graatjes en botjes)in de GFT container. Raadpleeg bij twijfel de afvalwegwijzer via het digitale inzamelschema of in de RMN app. Aan de hand van de zoekopdracht is direct te zien in welke container het product hoort.

Om stank en insecten in de container te voorkomen, is het verstandig de container in de schaduw te plaatsen, zodat de inhoud niet gaat broeien. Ook is het raadzaam om GFT uit te laten lekken, voordat men het in de container doet. Onderin de container kan de inwoner een oude krant of stro neerleggen om het aankoeken van de resten te voorkomen. Voor het bestrijden van beestjes in de container, is het mogelijk om zout of klimop gebruiken. Deze en meer tips staan op de website van RMN en in de RMN App.

Het is ook mogelijk om een beroep te doen op de recyclingcoach. Deze legt graag uit hoe men GFT het beste kan scheiden.De recyclingcoach is de komende maanden regelmatig in verschillende wijken in de gemeente aanwezig, maar een afspraak maken is eveneens mogelijk. De recyclingcoach neemt dan telefonisch contact op of komt aan huis. Uiteraard bewaart de recyclingcoach tijdens een bezoek aan huis de anderhalve meter afstand.

Info: info@rmn.nl en www.rmn.nl/rmn-neemt-maatregelen-tegen-coronavirus/

advertentie
advertentie