BuurtAED-actie in Boerenstreek groot succes

10 mei 2020 om 18:32 Zorg Deel je nieuws

Soest, 10 mei 2020 - In de Boerenstreek hangt binnenkort een AED in de straat. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen vier voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

 

Initiatiefnemer van de actie Anne: “Vorig jaar hadden we met enkele buren bedacht dat we een AED in de buurt zouden moeten hebben. De wijk is aan het vergrijzen, en de AED die in het tuincentrum hangt is alleen overdag bereikbaar. Het kwam er telkens maar niet van om het te regelen. Toen het thuiswerken in maart begon was er ineens meer tijd, en ben ik langs 60 gezinnen gegaan met de vraag of ze mee wilden doen. Veel buurtbewoners reageerden enthousiast en al snel kwamen de donaties binnen. Het laatste deel is door de gemeente Soest gesponsord. Daar zijn we echt blij mee; zonder die sponsoring zou het net niet gelukt zijn.”

 

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

 

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

advertentie
advertentie