Het Groot Gaesbeeker Gilde eerde, overvendelde en groette de overleden oud-koning Jan Grift.
Het Groot Gaesbeeker Gilde eerde, overvendelde en groette de overleden oud-koning Jan Grift. Van Hal Fotografie

Gilde neemt afscheid van oud-koning Jan Grift

8 mei 2020 om 16:46 Mensen

SOEST Het Groot Gaesbeeker Gilde heeft afscheid moeten nemen van oud-koning Jan Grift, die op 2 mei op 96-jarige leeftijd is overleden. Oud-koningen en een delegatie van het gildebestuur deden dat in de traditie van het gilde, voorafgaand aan de crematieplechtigheid in Crematorium Laren.

Bij dit afscheid werd Jan Grift als Gildekoning geëerd, overvendeld en gegroet. Speciaal voor deze plechtigheid deed de huidige gildekoning Frank Spijker voor een korte periode afstand van zijn functie. Jan Grift schoot zich in 1984 tot gildekoning en tot op de dag van vandaag was hij daar trots op.

Het gilde had een bijzondere plaats in zijn leven. Hij was vele tientallen jaren medewerker, verzorgde het onderhoud van het Gildehuis. Ook nam hij tot het begin van het huidig winterseizoen deel aan de maandelijkse kaartavonden en liet hij tot op hoge leeftijd geen enkele schietwedstrijd en 'feestje' aan zich voorbijgaan.

Grift was een sociaal bewogen gildebroeder vol humor en altijd in voor een geintje. Memorabel zijn de uitstapjes van de oud-koningen naar Peter Kuijer in Wedde. Grift maakte deze onvergetelijk door zijn optredens. Verder heeft hij vele keren rondom 5 december de kinderen van de korpsleden toegesproken en hun ouders niet gespaard in zijn toespraken. Speciaal daarvoor trok hij zijn goud geschilderde schoenen aan.

Het Gilde zal hem gedurende dit verenigingsjaar nog enkele keren herdenken, want dit gildeafscheid was beperkt in zijn opzet vanwege de coronamaatregelen.

advertentie
advertentie