Afbeelding
Eempers

Kauwen verjagen veldleeuwerik

8 mei 2020 om 14:55 Natuur en milieu

SOESTERBERG ,,Als er geen sprake was geweest van een sluiting door corona, dan zou het geen nut hebben gehad de vliegbasis tot augustus gesloten te houden,” zegt een regelmatige bezoeker van het natuurgebied. De reden: kauwen hebben de veldleeuweriken verjaagd, de vogel waarvoor de basis elk jaar van 15 maart tot en met 15 augustus voor publiek is afgesloten, zodat de veldleeuwerik in alle rust kan broeden.

Jan van Steendelaar

De veldleeuwerik broedt op de grond en is daarom zeer gevoelig voor verstoring. Goed verborgen in het schrale grasland langs de landingsbaan maakt de vogel zijn nest, waar hij jaarlijks twee tot drie legsels grootbrengt. Om de vogel tijdens het broedseizoen voldoende rust te geven, sluit Utrechts Landschap ieder jaar het gebied af.

In het begin van dit broedseizoen waren er nog wel veldleeuweriken, maar later werden ze niet meer gehoord en gezien. Dat is tot nu toe zo gebleven, zodat vogelliefhebbers vrezen dat ze helemaal zijn verdwenen en hun heil elders hebben gezocht. Vorig jaar was er al sprake van een afnemend aantal veldleeuweriken, toen nog veroorzaakt door kleine groepen kauwen.

Ook dit jaar zijn ze weer gesignaleerd, maar in veel grotere aantallen. Ze voeren massaal aanvallen uit op de in het veld broedende vogels. Die verlaten daardoor het nest met als gevolg dat de eieren een gemakkelijke prooi zijn voor de kauwen. Volgens regelmatige bezoekers hebben zij vanuit de gloednieuwe vogelkijkhut die het Utrechts Landschap aan het begin van dit broedseizoen geopend heeft aan de zuidwest kant van Park Vliegbasis Soesterberg. De hut is bereikbaar via entree 4 aan de Hertenlaan in Den Dolder.

advertentie
advertentie