Joop en Malous Philix spelen het Wilhelmus mee.
Joop en Malous Philix spelen het Wilhelmus mee. Jaap van den Broek

Soest viert toch een beetje Koningsdag

27 april 2020 om 12:02 Activiteiten

SOEST Het evenemententerrein De Eng is angstvallig en historisch leeg op Koningsdag. Geen Oranje Vrijmarkt, maar groen gras. Toch viert Soest vandaag Koningsdag, al is er nergens een spoortje van massaliteit te vinden.

Johan van Beek

Alleen bij de banketbakkers staat een lange rij voor Oranje gebak en andere traditionele lekkernij. De mensen houden gepaste afstand. Rond tien uur speelt zich bij De Vijverhof een ceremonie af. Op het Han Minkplein zijn onder anderen burgemeester Rob Metz en gildebroeders aanwezig om het Wilhelmus te zingen, waarna Metz wordt overvendeld door het gilde. Hier en daar geven mensen letterlijk en figuurlijk gehoor aan de oproep om in de tuin of op het balkon op een instrument het Wilhelmus mee te spelen. Zoals Joop en Malous Philix.

De muziek, zij het van andere genres, wordt verder gedragen door de DJ's van 'DJ Play it again Sem'. Thijs Prinsen bestuurt een van de bakfietsen. In Soest-Zuid komt hij live in een uitzending van een omroep, daarna bedient hij al fietsend de westelijke flank van Soest met vrolijke tonen.

Er wordt veel gevlagd in het dorp en op tal van plaatsen zijn kleinschalige initiatieven om de sobere Koningsdag wat op te fleuren. Op veel plekken ontstaan ook kleinschalige initiatieven, soms zelfs van individuen, om de sobere Koningsdag wat meer kleur te geven dan de driekleur en de oranje wimpels. Als een 'ervaren krantenbezorger' bezorgt Taco Snippen huis aan huis Oranje tompoucen bij zijn medebewoners van de Colignylaan. En dat valt in de smaak, laat een van hen weten. ,,Een geweldige buurman!"

Zo viert Soest op allerlei manieren ingetogen en improviserend Koningsdag 2020.

Ceremonie op het Han Minkplein bij De Vijverhof: hieperdepiep hoera 3x).
De driekleur met oranje wimpel.
Nog meer vlaggen, op allerlei hoogtes.
Drukte bij de banketbakkers, zoals hier bij Verkleij aan de Van Weedestraat.
Een angstvallig en historisch leeg evenemententerrein op Koningsdag.
DJ Thijs Prinsen stuurt een van de drie bakfietsen met muziek door Soest.
Een buurtbewoner brengt Oranjegebak rond in de Colignylaan.
advertentie
advertentie