Afbeelding
www.pixabay.com

Proef met wooncoach voor senioren met een jaar verlengd

23 april 2020 om 12:19 Wonen

SOEST De proef met een wooncoach voor senioren in Soest en Soesterberg is met een jaar verlengd. Dat hebben de gemeente en de woningcorporaties Portaal en de Alliantie afgesproken. De inzet is verdubbeld van 4 naar 8 uur.

De wooncoach helpt huurders van 65 jaar en ouder. Zij kunnen een beroep doen op de wooncoach bij het vinden van een woning die beter past bij hun wensen en behoeften. Vaak gaat het om kleiner wonen, of gelijkvloers, of dichter bij de kinderen.

Anja Weygertze staat sinds april 2019 als wooncoach klaar voor oudere bewoners van een sociale huurwoning in de gemeente Soest die graag willen verhuizen. Zij staat hen bij met raad en daad en kent de weg bij verschillende instanties. De wooncoach heeft als doel om bewoners van 65 jaar en ouder te helpen aan een passende woning waar ze comfortabel oud kunnen worden.

,,Deze verhuizing draagt bij aan het bevorderen van de doorstroming. Vaak laten oudere bewoners een eengezinswoning achter en verhuizen naar een kleiner appartement. Op die manier wordt de voorraad sociale huurwoningen beter benut en kunnen andere mensen daardoor weer verhuizen naar een voor hun passende woning", schrijven de drie partijen. ,,En staan er uiteindelijk minder mensen op de wachtlijst. Het is één van de middelen om het tekort aan sociale huurwoningen in Soest aan te pakken, naast onder meer het bouwen van nieuwe woningen."

De hulp van de wooncoach varieert van een oriënterend gesprek tot het intensief begeleiden bij het vinden van een andere woning. Zijn er belemmeringen om te verhuizen, dan zoekt de wooncoach met de huurders naar alternatieven en oplossingen.

ZEVEN VERHUIZINGEN In het eerste jaar heeft de wooncoach ruim zestig mensen geadviseerd. Ruim de helft nam contact op nadat ze een brief van de woningcorporaties had ontvangen. In het eerste jaar zijn vier huurders (huishoudens) daadwerkelijk verhuisd en drie staan er op het punt om te verhuizen. ,,Dat lijkt niet zo veel, maar dat komt mede door het lotingsysteem dat in Soest geldt voor de toewijzing van huurwoningen. De gemeente en de corporaties kijken op dit moment naar de mogelijkheid om in dit soort gevallen directe bemiddeling in te zetten om de doorstroming te bevorderen."

AANVRAAG DOEN Bewoners van 65 of ouder die wonen in een sociale huurwoning en graag willen verhuizen kunnen contact opnemen met de wooncoach via 06-82111527, mijnwooncoach@portaal.nl of brief: Portaal/Wooncoach Senioren Soest, t.a.v. Anja Weygertze, Postbus 2211, 3500 GE Utrecht.

advertentie
advertentie