'Jongere' vrijwilliger Remko Bakker overhandigt zijn 'urenbriefje' aan SWOS-medewerker Mirian Dijkstra.
'Jongere' vrijwilliger Remko Bakker overhandigt zijn 'urenbriefje' aan SWOS-medewerker Mirian Dijkstra. Peter Beijer

Jongere vrijwilligers helpen bij activiteiten SWOS

15 april 2020 om 12:00 Zakelijk

SOEST In tijden van corona is het vooral voor ouderen een lastige tijd. Vanzelfsprekende zekerheden zijn weggevallen, contact is alleen beperkt mogelijk en eenzaamheid dreigt. Voor de medewerkers van de SWOS (Stichting Welzijn Ouderen Soest) zijn het bijzondere dagen. Zij krijgen veel vragen van ouderen en proberen met creativiteit deze dagen kleur en inhoud te geven.

Peter Beijer

Het is Goede Vrijdag, de zon maakt overuren en toch is het is stil op straat. Corona zorgt voor een stil straatbeeld. Hoe anders is het binnen de burelen van de SWOS aan de Molenstraat. Mirian Dijkstra bemant de telefoon: ,,Wij spreken ontzettend veel oudere inwoners uit Soest. Dat zijn mensen die behoefte hebben aan hulp, maar ook mensen die juist nu wat willen betekenen voor anderen. Velen willen hun extra tijd juist nu nuttig besteden. We hebben veel nieuwe vrijwilligers mogen begroeten."

BELBUDDY'S Idelette Sleurink, directeur van de SWOS, is maar wat blij met de aanwas van vrijwilligers. ,,We maken momenteel geen gebruik van de vrijwilligers die al op leeftijd zijn en dus ook tot de risicogroep behoren. Dat is voor deze mensen wel verdrietig, maar we kunnen geen risico nemen. Het telefonisch contact door onze belbuddy's met ouderen is belangrijk, al is het maar een praatje met de vraag hoe het gaat. Veel ouderen zijn flink bezorgd. Mooi dat er nu ook activiteiten digitaal worden aangeboden."

Remko Bakker woont sinds kort in Soest en is een van de vele aangemelde vrijwilligers. Hij overhandigt een briefje aan Mirian. ,,Ik heb zojuist een klusje gedaan bij een oudere", vertelt de sympathieke Bakker. ,,Dit briefje is om mijn uren te verantwoorden. Valt op zich mee hoor, ik was binnen een half uur klaar."

INDRUKWEKKEND Jenneke Hotke is ouderenadviseur, zij helpt zelfstandig wonende ouderen bij vragen over wonen, welzijn en zorg. ,,Het is een indrukwekkende tijd. Wij spreken nu mensen met droevige verhalen en dan is het fijn dat je voor ze aanwezig kunt zijn. De gesprekken kunnen confronterend zijn. Het zorgt voor verbondenheid wanneer je op het werk iets voor bewoners kunt bedenken. Initiatieven waarmee mensen in hun eigen omgeving positief verrast worden."

Jacques Aalders is voorzitter van de Stichting Vrienden van de SWOS. Deze stichting zorgt voor de noodzakelijke funding voor de activiteiten van de SWOS. ,,Juist nu is duidelijk waarvoor de SWOS zo belangrijk is", vertelt Aalders. ,,Wij willen klaar staan wanneer de SWOS onvoldoende middelen heeft om te zorgen voor welzijns- en ontspanningsbehoefte van ouderen."

Idelette Sleurink en haar collega's kijken reikhalzend uit naar de exit-periode. De weg is lang. ,,Ook al zouden we langzaam wat mogen, dan nog moeten senioren het langst binnenblijven. De exit begint bij peuters, voor senioren wordt het lang afzien. Als we naar buiten mogen is het tijd voor een leuk feestje."

CONTACT Mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger of een hulpvraag hebben, kunnen contact opnemen met de SWOS, tel. (035) 6023681.

advertentie
advertentie