Massaal bezoek in bijvoorbeeld de Soester Duinen is vanwege het coronavirus uiterst ongewenst.
Massaal bezoek in bijvoorbeeld de Soester Duinen is vanwege het coronavirus uiterst ongewenst. Jaap van den Broek

Burgemeester over coronacrisis: ,,Volhouden"

10 april 2020 om 21:10 Corona

SOEST ,,Trek in het paasweekeinde niet massaal naar de bossen en de duinen!" Burgemeester Rob Metz herhaalt zijn oproep van een week eerder om dichtbij huis te blijven, ook als mensen de deur én de tuin uit willen. ,,Laat de discipline niet los!"

Johan van Beek

Parkeerplaatsen in en rond de natuurgebieden blijven dicht, net als vorige week. Toen gaven veel mensen gehoor aan de oproep van onder anderen de burgemeester en ontstonden er geen riskante situaties met mensen die dicht op elkaar op één plek waren. Burgemeester Metz doet een beroep op het gezonde verstand van de mensen om voorzichtig te blijven, de veiligheidsvoorschriften te volgen. ,,Anders komt er een tweede coronapiek en die zal erger zijn dan de eerste."

,,Als het bos jouw omgeving is, moet je daar een ommetje kunnen maken, maar kom er niet met z'n allen. We zullen de natuurgebieden niet snel sluiten, maar als het moet zullen we dat alsnog doen. Blijf in je eigen omgeving. Dat is niet een ideale situatie, maar het is even niet anders."

Toen het fraaie lenteweer vorig weekeinde zijn intrede deed, was er de vrees dat recreanten massaal de natuurgebieden zouden opzoeken. Om te voorkomen dat veel mensen te dicht op elkaar zouden komen werden toen de parkeerplaatsen al afgesloten. Daarmee hoopt de gemeente ook te voorkomen dat mensen van buiten Soest de duinen en de bossen binnen onze gemeentegrenzen komen opzoeken. Zij zorgen volgens Metz doorgaans voor het meeste blik op de parkeerplaatsen.

Soest zet extra mensen in om te handhaven en om het verkeer te regelen. Metz is tevreden over hoe het vorige week verliep en het verantwoorde gedrag van de burgers en hij  hoopt dat iedereen nu ook weer de discipline kan opbrengen.

Dat was onder meer woensdagavond niet het geval in Smitsveen waar naar schatting twintig tot dertig jongere mensen dicht op elkaar zaten en een barbecue hielden naast het sportveldje aan de Smitsweg. Toen na een poos handhavers arriveerden, stoven de jongeren uiteen om zich - nadat de handhavers waren vertrokken - weer te groeperen en verder te gaan met de BBQ.

Metz: ,,Die samenscholingen proberen we te voorkomen, maar als je komt stuiven ze vaak uit elkaar. Ze weten wat de consequenties zijn. Als het gedrag zo blijft, zullen we dat handhaven en als het nodig is zullen we boetes uitdelen."

Wie de regels (niet meer dan drie mensen samen en altijd minstens anderhalve meter afstand) niet opvolgt, riskeert een boete van 395 euro (jongeren 95 euro).

advertentie
advertentie