RondOm Podotherapeuten
RondOm Podotherapeuten Arek Adeoye| Unsplash.com

Nieuwe favoriet: hardlopen, maar dan wel zonder blessures

2 april 2020 om 16:26 Nieuws Deel je nieuws

Binnen blijven tijdens de coronacrisis? De lente is begonnen en we trekken eropuit om buiten te bewegen. Teamsporten zoals: hockey of voetbal kunnen niet meer, dus is er een nieuwe favoriet: hardlopen.  Dat rondje hardlopen gebeurd bij veel Nederlanders zelfs meerdere keren per week. Maar is dat wel verstandig? Kun je als sporter zonder trainingsopbouw zoveel en vaak hardlopen zonder blessures te krijgen?

 

Blessurerisico

Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat hardlopen, na veldvoetbal, het grootste risico is op het ontstaan een blessure (18%). 

 

Lopersknie

Hardlopers raken vooral geblesseerd aan de knie. Een veel voorkomende hardloopblessure is de ‘lopersknie’, deze ontstaat door overbelasting. Bram van Waes (podotherapeut en hardloopexpert RondOm Podotherapeuten) vertelt: ‘’Deze overbelasting kan o.a. ontstaan door: een stug voettype, verkeerd schoeisel, slappe kniebanden of het naar binnen zakken van de enkel.’’ Ook het wegdek waarop gelopen wordt kan van invloed zijn.

 

Adviezen

Een goede trainingsopbouw is essentieel. ‘’Luister naar je lichaam; tijdens en na de training, maar ook de dag erna. Een goede warming-up, cooling-down en spierversterkende oefeningen kunnen bijdragen aan een lager risico op blessures’, vertelt podotherapeut Bram.

Naast bovengenoemde tips is het vervangen van hardloopschoenen ook belangrijk. Bram: ‘’Helaas geldt voor een hardloopschoen vaak ‘goedkoop is duurkoop’. We adviseren hardlopers om hardloopschoenen aan te schaffen bij een hardloopspeciaalzaak. Als je daarnaast voor het eerst gaat hardlopen en je bestelt je schoenen online, omdat je nu niet naar de winkel wilt, bestel dan altijd een neutrale schoen. Eentje zonder een zogeheten antipronatieblok’

 

Podotherapeut

‘Ook tijdens de coronacrisis kan een podotherapeut onderzoeken of de klachten een oorzaak hebben door een verkeerde voetstand, afwijkingen in het looppatroon of dat het met schoeisel te maken heeft.’’, vertelt Ellen Nuijten (directeur RondOm Podotherapeuten). ‘’Binnen de praktijk zijn we gestart met telefonische- en videoconsulten. We beoordelen de voetstand en looppatroon, maar we laten sporters ook diverse bewegingen uitvoeren om eventuele klachten op te sporen. Hierdoor kunnen we iedereen met klachten 24/7 helpen.’’, vertelt ze.   

Meer info? www.rondompodotherapeuten.nl

advertentie
advertentie