,,Tegenwoordig is er meer aandacht  voor autisme zonder een verstandelijke beperking. Dat vind ik heel goed.
,,Tegenwoordig is er meer aandacht voor autisme zonder een verstandelijke beperking. Dat vind ik heel goed." Ronald Kersten

'Meer begrip voor anders zijn'

9 maart 2018 om 13:42 lokaal

SOEST Wandelen en fietsen in de natuur geeft Ellen Driebergen (59) uit Soest rust, ruimte in haar hoofd en energie. En dan komt er vanzelf inspiratie voor van alles; van limericks met humor (Grinnericks) tot een novelle over een serieus onderwerp als autisme. Die laatste, de novelle Tien dagen uit het leven van Werther, ligt nu in de boekhandels.

Astrid van den Hoek

Meesjes, een sijsje, roodborstjes, merels; dat ziet Ellen Driebergen, sinds drie jaar woonachtig in Soest, als ze uit haar raam kijkt. Niet verwonderlijk dus dat een roodborstje de cover siert en een rol heeft in het verhaal. ,,Ik had als kind een vriendje in de klas die gek was op dieren. Dat hadden we gemeen", vertelt Driebergen. Dit jongetje was een van de inspiratiebronnen voor de novelle. ,,Hij was duidelijk anders in zijn gedrag. Op school moest hij vaak in de hoek staan en hij werd door klasgenootjes als een onuitstaanbaar jongetje gezien. Hij is op jonge leeftijd verongelukt. Zijn overlijden had veel impact op me. Ik dacht al vroeg na over de dood."

ONBEGRIP In het boek schuwt ze dat onderwerp dan ook niet. Het hoort voor haar bij het leven. Net als anders zijn. ,,Ik heb de ervaringen van vroeger gecombineerd met de ervaringen met mijn eigen zoon. Hij heeft autisme en een verstandelijke beperking. Hij kan niet lezen, praten en schrijven. Aan de buitenkant zie je niet dat hij anders is, net als bij zoveel mensen met bijvoorbeeld autisme, PDD-NOS, Asperger enzovoorts. Dat zorgt soms voor onbegrip."

AANDACHT Dat spat er ook vanaf in het verhaal, dat speelt in de jaren zestig. ,,Als je nooit met iemand met autisme of een verstandelijke beperking in aanraking bent gekomen, dan weet je ook niet hoe het zit. Met mijn zoon had ik dat bijvoorbeeld wel eens in een restaurant, als hij allerlei geluiden uitstootte. Als je het vervolgens uitlegt, krijg je meestal wel begrip. Tegenwoordig is er gelukkig meer aandacht voor, ook voor autisme zonder een verstandelijke beperking. Dat vind ik heel goed."

Toch wilde Driebergen bewust het woord autisme niet noemen in het boek. ,,Het punt is dat Werther het heel moeilijk heeft. Ik hoop dat dat mensen raakt. Begrip voor mensen die anders zijn, moet er zijn en blijven. Soms moet je daar voor knokken, ook voor goede zorg en aandacht voor deze groep. Ik heb veel bewondering voor de mensen die in de instelling voor mijn zoon zorgen. Dat is loodzwaar werk. Maatwerk is nodig, dat mis ik soms in de huidige zorgmaatschappij, bijvoorbeeld door bezuinigingen. Daar strijd ik ook voor, niet alleen ten behoeve van mijn zoon, maar voor iedereen die anders is en zorg nodig heeft."

Naast de zorg voor haar zoon en de mantelzorg voor haar ouders stort de kersverse auteur zich volop op het schrijven. ,,Ik heb altijd met cijfers gewerkt, maar schrijven is mijn droom. Een geïllustreerde versie van de Grinnericks staat op de planning, ik heb ideeën voor een kinderboek en doe volop research naar de WOII in de regio Amersfoort, gebaseerd op mijn familiegeschiedenis."

Tien dagen uit het leven van Werther, Ellen Driebergen, Uitgeverij Elikser, ISBN 9789 4636 5028 1.

advertentie
advertentie