Een dag na de oproep waren er al tientallen kaarten binnen die onder ouderen verdeeld worden.
Een dag na de oproep waren er al tientallen kaarten binnen die onder ouderen verdeeld worden. Buro Vrijwilligerswerk

Serenades, kaartenacties en vrijwilligers werven

22 maart 2020 om 10:30 Maatschappelijk

SOEST Arnoud Kas gaat dinsdag serenades brengen bij woonzorgcentra en verpleeghuizen in Soest. Twee dagen later doet de poptroubadour hetzelfde in Soesterberg.

Johan van Beek

Alle optredens van de Soester artiest zijn voorlopig afgelast vanwege het coronovirus en toen hem een oproep voor vrijwilligers onder ogen kwam, meldde hij zich bij Buro Vrijwilligerswerk aan als warme maaltijdbezorger. Daar had Marion Foppele een nog leuker idee voor hem: muziek maken onder de balkons van woonzorgcentra en Verpleeghuis Daelhoven.

Arnoud Kas gaat op zeven locaties spelen. Bewoners kunnen vanaf hun balkon, vanachter het raam of met het raam open luisteren en verzoeknummers indienen. Het zit er in dat hij na volgende week vaker optredens van een half uur gaat geven. Allemaal op vrijwillige basis, om de bewoners een hart onder de riem te steken. ,,Bij slecht weer? Dan ga ik op gepaste afstand met een grote parasol staan, zodat hij niet nat regent", zegt Marion Foppele.

SCHRIJVEN Er is ook een kaartenactie op touw gezet. Mensen kunnen een kaartje schrijven aan een oudere, en die bij Balans in De Plantage aan de Smitsweg 311 (of bij De Linde in Soesterberg) door de bus gooien. Hoewel de medewerkers van huis uit werken, komen ze telkens de bus legen en verdelen ze de kaarten onder de senioren in de wooncentra. Dat wordt daar erg op prijs gesteld. Wie dat wil, kan zijn telefoonnummer op de kaart zetten, zodat de ontvanger eventueel kan bellen voor een sociaal gesprek, een welkome afwisseling voor de dagen in de centra waar geen bezoek mag komen.

Een dag na de eerste oproep waren er al tientallen kaarten binnen. ,,Andere mensen hebben beloofd een kaartje te sturen, kinderen gaan tekeningen maken, echt geweldig", zegt Marion Foppele. De medewerkster van Buro Vrijwilligerswerk (Stichting Balans) noemt het hartverwarmend hoeveel mensen er reageren op de diverse oproepen voor vrijwilligers.

KLUSJES GENOEG De SWOS (zie elders in deze krant) krijgt ook veel aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers. Buro Vrijwilligerswerk roept mensen op om zich ook aan te melden. Er zijn klusjes genoeg. Mensen met een psychiatrische achtergrond die nu niet naar dagactiviteiten kunnen, zijn erg geholpen als ze een telefonisch gesprek kunnen voeren. Over van alles en nog wat en over hoe ze de dag zouden kunnen invullen.

MIGRANTEN Een gesprek met migranten die niet naar taalles kunnen, helpt hen om actief te blijven met het leren van de Nederlandse taal. Met name in migrantengezinnen is ook behoefte om ouders en kinderen op weg te helpen bij het digitale schoolwerk. Andere voorbeelden van vrijwilligerstaken die als gevolg van de coronamaatregelen meer mensen vergen zijn: hulp bij een dagstructuur voor mensen en het inspreken van voorleesboeken, omdat de VoorleesExpress nu stilligt.

Een groep van 25 HMG-scouts heeft zich aangeboden om ergens te helpen. Een jongere die stage liep in Londen, maar eerder terug moest, heeft zich gemeld, net als een moeder en haar zoon, en mensen die een 0-urencontract hebben en even niet aan de bak komen.

Marion Foppele hoopt dat meer mensen zich aanmelden voor vrijwilligerswerk. ,,Geef aan wat je wilt en wat kunt en wij zoeken iets passends voor je", laat Marion Foppele weten.

AANMELDEN Aanmelden kan via Marion Foppele (06-10962884), Odile Bekkering (06- 12989083), www.burovrijwilligerswerk.

advertentie
advertentie