Burgemeester Rob Metz: ,,Sommige patiënten alweer genezen en aan het werk.
Burgemeester Rob Metz: ,,Sommige patiënten alweer genezen en aan het werk." Ivo Hutten

Burgemeester: 'Soest voorbereid op 'totale lockdown'

20 maart 2020 om 09:34 Overig

SOEST Met de twaalf Soesters die besmet zijn geraakt met het coronavirus gaat het goed tot 'goed naar omstandigheden'. Sommigen zijn alweer genezen en aan het werk, weet burgemeester Rob Metz nadat hij alle patiënten in de gemeente heeft gebeld.

Hans Veltmeijer

,,Het beeld dat ik krijg is dat er hier gelukkig geen zware gevallen bij zitten", zegt Metz. ,,Er is niemand op de intensive care en de eersten zijn alweer aan het werk. Anderen zijn aan het opknappen en hebben nog lichte verschijnselen, en er zijn ook nog echt flink zieken. Zo ziek dat ze niet eens aan Netflix toe zijn."

Metz vertelt het in het wekelijkse persgesprek dat vanwege de omstandigheden via een videovergadering verloopt. Uiteraard werd slechts één onderwerp besproken: de coronacrisis. De gemeenteraad blijft besluiten nemen, zegt Metz, om de economie niet te zeer te laten stagneren.

In Soest zijn tot dusverre twaalf gevallen van besmetting met het coronavirus vastgesteld. In werkelijkheid zal ook hier het aantal besmettingen fors hoger liggen, want er wordt nog mondjesmaat getest en dan voornamelijk bij ernstige klachten.

,,Het lange weekend is een beetje voorbij en je merkt dat we nu voorzichtig aan het zoeken zijn naar het nieuwe normaal", verwoordt de burgemeester de situatie een week na de afkondiging door het kabinet van de eerste maatregelen. ,,Ouders zijn in contact met hun werkgevers en kinderen ontdekken dat onderwijs op school toch niet zo vervelend is. In het begin van de week zagen we nog dat jongeren elkaar veel opzochten en een gevoel van onkwetsbaarheid hadden. Maar die lol lijkt er nu ook vanaf."

HULPGROEPEN Hij merkt ook dat mensen in Soest zich zorgen maken, over geld bijvoorbeeld. En het lange tijd in een kleine ruimte op elkaars lip zitten kan ook tot spanningen leiden. ,, Aan de andere kant gebeuren er heel veel positieve dingen in deze gemeente, om elkaar te helpen. Dat is hartverwarmend. Er zijn verschillende hulpgroepen. Dat geeft aan dat we voor elkaar klaar willen staan. Er bestaat saamhorigheid wanneer dat nodig is en dat is voor een burgemeester mooi om te zien."

VUILNISOPHAAL Ook de gemeente werkt in aangepaste vorm door. Met een zeer beperkte bezetting op het gemeentehuis en alle vergaderingen via digitale oplossingen. De primaire
processen, zoals de vuilnisophaal, worden pertinent niet bedreigd door de crisis, verklaart hij. ,,Voor de zogeheten vitale sector waren al allerlei crisisplannen, en die zijn nu afgestoft."
Ook de balie in het gemeentehuis functioneert, maar niet alle afspraken gaan door. ,,Een paspoort aanvragen kan nog wel. Maar dan vragen we wel: hoe denkt u op reis te gaan, wanneer zo'n beetje alle grenzen dichtzitten?"
Hij benadrukt dat we nu naar een volgende fase in de crisis gaan, en dat het 'zomaar lang kan gaan duren'. ,,En de besluitvorming moet wel verder, anders is de impact op de economie te groot. Zonder bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen gebeurt er weinig. En de kadernota moet worden vastgesteld. De besluitvormende vergaderingen van de gemeenteraden, ook in Soest, gaan dus door."
Op een totale lockdown, die mogelijk aanstaande is, is Soest goed voorbereid, vertelt hij. In dat geval krijgt de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, als voorzitter van de veiligheidsregio het gezag over alle gemeenten in de gehele provincie Utrecht. Een regionaal beleidsteam, met onder meer gezondheidsdeskundigen en de politie, adviseert hem daarbij. Metz wordt dan de coördinerend burgemeester voor het oosten van de provincie. En Soest blijft zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de nieuwe regels door boa's.

EIGEN MIDDENSTAND Ondanks dat de cijfers maar een beperkt beeld tonen van de werkelijke epidemie stelt hij wel vast dat de regio Soest behoorlijk besmet is geraakt. ,,Waarom dat zo is weet ik niet, maar we zijn echt wel aan de beurt."

Hij heeft al verzoeken gekregen om de diverse hulpgroepen die zijn ontstaan in de gemeente te gaan coördineren. Dat is hij van plan te doen door 'ze aan elkaar te knopen' en vervolgens zelf hun gang te laten gaan. Via Facebook en de gemeentelijke website zal hij doorgaan met het regelmatig plaatsen van een toespraak tot de bevolking. Dan roept hij ook om 'te denken aan je eigen middenstand'. Bijvoorbeeld door eten te bestellen bij lokale horecabedrijven. ,,En de boodschap in algemene zin blijft: houd rekening met elkaar."

advertentie
advertentie