De markt draait gewoon door. Bij diverse kramen staan de mensen zij-aan-zij.
De markt draait gewoon door. Bij diverse kramen staan de mensen zij-aan-zij. Johan van Beek

Mensen zij-aan-zij bij de marktkramen

19 maart 2020 om 13:15 Overig

SOEST Super druk op de donderdagmarkt is het niet, maar bij de kraam van de slager staan zeker tien mensen zij-aan-zij aan de vitrine, te wachten op hun bestelling of hun beurt. Een echtpaar houdt gepaste afstand.

Johan van Beek

Zij is dialyse-verpleegkundige en ziet de ernst in, die het rondwarende coronavirus met zich meebrengt. Dat geldt lang niet voor iedereen, stelt haar man vast. ,,De mensen beseffen niet wat er aan de hand is.'

Zij: ,,We stonden bij de kraam en er kwamen steeds meer mensen bij. Toen ben ik op afstand gaan staan, ik moet gezond blijven zodat ik kan blijven werken.'

Het zit nu eenmaal in het sociale gedrag van de mensen om op elkaar te kluiten, analyseert de man. ,,Kijk naar Italië, de Italianen zijn contactmensen. Niemand heeft dit meegemaakt. Over een week kan het twee kanten op. Of het wordt strenger of de mensen laten het los en denken: het zal wel. Het is een gewenning, de eerste shock is dan weg."
,,De mensen zijn zich niet bewust van wat de gevolgen zijn", analyseert de verpleegkundige. ,,Je gaat het je pas realiseren als je het van dichtbij meemaakt. Zolang je dat niet ziet of hoort, beseffen de mensen het nog niet."

CONTANT Ook bij een fruitkraam scholen consumenten samen. Ze lijken niet bezig te zijn met de voorgeschreven afstand van 1,5 meter. Verderop betaalt een vrouw contant nieuwe stofzuigzakken. De verkoper: ,,Ze legde het geld op de verpakking, maar je ontkomt er niet aan dat je soms handcontact hebt. Je verkoopt tijdens het praten en als er dan betaald wordt, denk je er niet aan. Het gaat ongemerkt."

De marktkoopman draagt handschoenen en spuit er regelmatig een spray over. Een mondkapje vindt hij nog te ver gaan (,,Geen gezicht"), maar hij sluit niet uit dat over een poosje er toch mensen met zo'n kapje over straat zullen gaan.

De Soester markt is zijn derde in die week en tot nu toe heeft hij niet gemerkt dat de klandizie afneemt. Van sommige handelaren weet hij dat ze thuis blijven, omdat ze nu toch niets verkopen. Maar een dag eerder stond hij naast een fruithandelaar met vijf kramen, die binnen de kortste keren los was. ,,Misschien dat hij volgende week geen fruit uit Spanje meer kan krijgen."

Van collega's hoort hij wel dat markten in het zuiden van het land en in grote steden als Rotterdam worden afgeblazen. Zelf staat hij alleen in het midden van het land. ,,Dichtbij huis, want de reistijd wordt niet betaald hè."

EXTRA GEZOUTEN Bij de viskraam houdt Rinus Valk een gezonde traditie in stand. Met een bakje kibbeling overziet hij de voorbijgangers. De extra gezouten haring is net verorberd. Vanwege de corona-maatregelen en het stilleggen van alle sportcompetities is er voor de exploitant van de bar in sporthal Beukendal momenteel geen werk te doen.

Geen moment heeft hij overwogen zijn vaste fietsritje naar de markt een keer over te slaan. ,,Je houdt ietsjes afstand, dat is de afspraak en dat doe je dan. Dat is het advies, dat moet je doen. Het smaakt heerlijk. Volgende week weer, en ik hoop nog twintig jaar. Angst? Nee hoor, alleen voor de verslaggever."

advertentie
advertentie