Een Saar kan mantelzorgers ontlasten door bijvoorbeeld boodschappen te doen met iemand met dementie.
Een Saar kan mantelzorgers ontlasten door bijvoorbeeld boodschappen te doen met iemand met dementie. Saar aan Huis
Advertorial

Als het te veel wordt als mantelzorger, wat dan?

18 maart 2020 om 06:00 Nieuws

SOEST Saar aan Huis is een steeds bekendere naam in het zorglandschap. De organisatie biedt aanvullende en ver- vangende mantelzorg, ouderenzorg en hulp bij dementie. In Eemland zijn er al meer dan 45 Saars die samen zo'n 100 cliënten ondersteu- nen bij het langer zelf- standig thuis wonen.

Astrid van den Hoek

Zogenoemde 'Saartjes' (Saartje was de huishoudster in de tv-serie Swiebertje), worden via Saar aan Huis gekoppeld aan mensen die ondersteuning nodig hebben. ,,Het gaat niet om medische zorg, maar om zaken zoals gezelschap, meegaan met doktersbezoek, boodschappen doen en koken", vertelt vestigingsmanager Angelique Abbring.

Er is van alles mogelijk: zelfs samen met een Saar zwemmen, fietsen of hardlopen. Abbring timmert met Saar aan Huis al vier jaar aan de weg in de regio Eemland. In Soest, Baarn, Amersfoort, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Hoevelaken en Nijkerk zijn inmiddels Saars actief. ,,Zaaien, zaaien, zaaien is wat ik de afgelopen tijd gedaan heb. Ik heb met allerlei instanties gesproken om bekendheid te geven aan Saar aan Huis", vertelt Abbring.

En daar kunnen nu de vruchten van worden geplukt. ,,We bieden in samenwerking met ledenorganisatie Leef 3, onderdeel van Beweging 3.0, maatwerkarrangementen aan. Verder hebben we een convenant met de gemeente Soest, werken we samen met de transferafdeling van ziekenhuis Meander en met casemanagers dementie en bewindvoerders. Binnenkort komt er ook een gastles voor verpleegkundigen van het Meander die kwetsbare ouderen als aandachtsgebied hebben. Dan vertelt een Saar over de praktijk en laten we zien wat we kunnen betekenen bij bijvoorbeeld revalidatie. Mooi om zo samen te werken om anderen te helpen."

Een 'Saartje' maakt mogelijk dat mantelzorgers even pas op de plaats kunnen maken. ,,Voor als je het gevoel hebt alle ballen in de lucht te moeten houden en wel wat hulp kunt gebruiken", omschrijft Abbring. ,,Even tijd voor jezelf en weer even de rol hebben van kind of partner in plaats van verzorger." Daarnaast een uitkomst voor ouderen die weinig of geen sociaal vangnet hebben. Zo komen er ook steeds meer Saartjes langs in verpleegtehuizen, signaleert Abbring. ,,Voor één-op-één aandacht, net de dingen waar de reguliere zorg vaak niet aan toekomt."

GROTE BETEKENIS De Saartjes kunnen zo van grote betekenis zijn. Abbring: ,,Kwaliteit van zorg, de aandacht en een vast gezicht is écht heel belangrijk voor ons. Je ziet bewoners ook opknappen dan. De dag heeft weer invulling. Ze krijgen weer meer energie en lol in het leven." Abbring ziet hoe er zo soms een warme band kan ontstaan tussen de Saartjes en cliënten. ,,Daarvoor doe ik het, denk ik dan." Vervangende mantelzorg via Saar aan Huis wordt door een aantal zorgverzekeraars vergoed en zit in de Doorgaanmodule van mensen die een arbeidsongeschiktheidsverzekering of verzuimverzekering voor medewerkers hebben bij De Amersfoortse verzekeringen.

Vragen? Elke dinsdag van 13.00-14.00 uur is er spreekuur (op afspraak) op het Zorgplein in Soest (Dalplein 61).
Meer informatie op www.saaraanhuis.nl of via e-mail: angelique.abbring@saaraanhuis.nl.
advertentie
advertentie