Eetgelegenheden en cafés zijn op last van de overheid dicht gegaan. Ook het Buurtrestaurant van Balans moet zijn activiteiten staken.
Eetgelegenheden en cafés zijn op last van de overheid dicht gegaan. Ook het Buurtrestaurant van Balans moet zijn activiteiten staken. Stichting Balans

Horeca maakt zich grote zorgen, maar begrijpt maatregel

18 maart 2020 om 20:30 Maatschappelijk

SOEST En toen was het ineens tijd voor de laatste ronde. Zondagavond ging met de sluiting van alle horeca Nederland deels 'op slot'. De sluiting was voorzien, maar het moment was onverwacht. De Soester Courant geeft geen rondje, maar maakt een rondje. Langs enkele horecazaken.

Peter Beijer

Jeffrey van den Broek, uitbater van lunchroom Just Jeff, werd op zondagavond getipt door collegae en vrienden dat de sluiting van de horeca per 18.00 uur zou zijn. ,,Wij zijn dicht op zondag, dus ik zat relaxed thuis. Toen ik de televisie aanzette, werd mij duidelijk dat de deuren voorlopig dicht blijven. Ik ben direct gaan schakelen. Wij gaan eten bezorgen of bij mensen thuis koken. Het is een wijs besluit van de overheid. Vrienden uit Azië lieten ons al weten dat de maatregelen tot nu toe niet afdoende zijn om dit virus te stoppen. Een complete lockdown is de enige oplossing."

De horeca-ondernemer is nog maar sinds kort actief met zijn lunchroom. ,,Het concept dat wij aanbieden is nog nieuw, dus ik zit nog volop in de aanloopfase. Dit moet niet te lang duren, ander wordt het spannend voor mij. Wij proberen het op te lossen door deeltijd-WW voor onze medewerkers aan te vragen en we werken nu met tegoedbonnen. Hopelijk komt er vanuit de overheid ook steun."

DONDERSLAG Horecaondernemer Vincent van der Wardt heeft zaken in Soest en Baarn. Als bestuurslid van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) – afdeling Soest/Baarn wist hij al dat er een sluiting op komst was. ,,Maar het tijdstip was voor mij als donderslag bij heldere hemel", vertelt hij. ,,In de Kerkbrink in Baarn zaten twee gasten om tien voor half zeven onder de dwingende ogen van de politie hun dessert te nuttigen. Dat mocht nog net. Maar de maatregel is niet meer dan terecht. Als je ziet wat er in andere landen gebeurt dan wist je dat wij als Nederland ook aan de beurt zouden komen. Ik had eerlijk gezegd al eerder actie verwacht. Het gaat om de gezondheid van mensen. Het is belangrijk dat we op tijd het tij keren."

CRISISOVERLEG Als bestuurslid van de KHN had Van der Wardt op maandagmorgen crisisoverleg, onder meer over de financiële consequenties van de sluiting die minimaal drie weken gaat duren. ,,Het probleem is dat er, behalve deeltijd-WW, geen vangnet is. De kosten lopen door en de winstmarges in de branche zijn al dun. We hebben al een mooie reactie van Heineken gehad. De bierbrouwer wil helpen in de vorm van uitstel van aflossingsverplichtingen en kredietverlening waar dat kan. Ik verwacht van de lokale overheid, in mijn geval de gemeenten Soest en Baarn, steun in de vorm van een noodfonds. Als Horeca Nederland blijven wij onze leden informeren en helpen."

BELGEN De Soester horecaondernemer Antonio van den Hengel, (mede)eigenaar van onder meer Sabrosa, Zuyver, Catering Centraal en De Korte Duinen, is van mening dat de maatregel om direct de horeca te sluiten door de Vlaamse 'Lock Down Parties' is ingezet. ,,Mijn klomp brak toen ik op de radio hoorde dat alle horeca dicht moest. Ik had verwacht dat dit maandag pas zou gebeuren. De Belgen die zaterdagavond massaal in Nederland feest gingen vieren hebben dat zetje gegeven. De sluiting ging goed. We hebben de mensen uit laten eten en wij zijn keurig dichtgegaan."

BESEFFEN Van den Hengel is pessimistisch over het verloop van de crisis. ,,Al deze maatregelen zijn tot nu toe niet voldoende. Wij gaan fasegewijs Italië en Oostenrijk achteraan. Ik ben zojuist in de Van Weedestraat geweest en daar lopen er nog zoveel mensen op straat. De mensen beseffen niet wat er aan de hand is. Eigenlijk zou iedereen moeten weten wat een ramp op ons afkomt. In China was het na de lock down pas na acht weken helemaal stil. Ik voorspel je, het duurt niet langer dan een week voordat de winkels ook dicht moeten. We maken ons nu nog druk over de afgelasting van het voetbal. Maar over een paar weken hebben we hele andere zorgen."

Of de horeca het financieel allemaal uit kan zingen is volgens Van den Hengel afhankelijk van de crisisperiode. ,,Niemand weet hoe lang dit gaat duren. Wij zijn nu tot 6 april dicht. Een week hierna start het toeristisch seizoen met de Pasen. Dat gaat eraan. Ik heb ook mijn twijfels over Koningsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren. Ik knijp mijn handen dicht als we eind mei weer in de running zijn."

COULANCE ,,Wanneer het virus hopelijk in de kiem is gesmoord vraag ik mij af wanneer het vertrouwen van de gasten terugkeert. Er zijn nog zoveel onzekerheden. Niemand kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Wat we kunnen doen? De deeltijd-WW is voor maximaal 26 weken. Dan is de crisis wel voorbij. Verder hoop ik op coulance van de belasting en de banken."

Ook Van den Hengel gaat met zijn cateringbedrijf en restaurants maaltijden bezorgen. ,,Die vraag komt ook bij onze gasten vandaan. Die is iets wat je nog kan en mag doen."

AFHAALCENTRUM Sempoerna bezorgt maaltijden uit de Indonesische keuken en gaat binnenkort op de plek van Grand Café Soestdijk aan de Vredehofstraat een restaurant met afhaalcentrum beginnen. De oplevering van het restaurant werd medio maart verwacht. Door de coronacrisis zal dat later worden. Het thuisbezorgen gaat nog steeds door, maar wel met restricties. Op Facebook laat eigenaar Roger Pelupessy weten: ,,Met het thuisbezorgen hebben we gekozen voor het contactloos afleveren, neem het de bezorger niet kwalijk dat hij of zij het eten op de stoep voor je deur zet en aanbelt om het in ontvangst te nemen."

TEAROOM Dan is er ook nog de gecombineerde winkel/horeca. Banketbakker Lex Verkley heeft een tearoom bij zijn winkel aan de Van Weedestraat. Hij kiest niet voor het bezorgen van zijn lekkernijen, maar heeft nog wel genoeg brood in huis, zo laat hij op social media weten. ,,Onze tearoom gaat dicht. Een harde maar zeer te begrijpen maatregel van de overheid. Onze winkel blijft gewoon open en in tegenstelling tot de supermarkten hebben wij de hele dag brood en banket, dus geen paniek. Bezorgen zullen wij niet doen omdat we onze mensen hard nodig hebben in de winkel en de bakkerij."

advertentie
advertentie