Een collage met enkele deelnemers aan Project142. Inmiddels zijn er ruim vijftig aan het woord gelaten.
Een collage met enkele deelnemers aan Project142. Inmiddels zijn er ruim vijftig aan het woord gelaten. Rob Thoomes

Verhalen uit ander vaderland

10 maart 2018 om 07:22 lokaal

SOEST Ze hebben allemaal een ander verhaal. De één vlucht voor zijn leven, met alleen de kleren die hij aan heeft. De ander vlucht omdat haar dochter besneden dreigt te worden. Een derde vliegt zijn grote liefde achterna. En weer een ander krijgt een leuke baan in Nederland.

Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze behoren tot één van de 142 niet-Nederlandse nationaliteiten die Soest telt.

EIGEN TAAL Op de reizende tentoonstelling 'Project 142 - Soesters met een ander vaderland' brengen deze nieuwe Soesters deze verhalen in hun eigen taal ten gehore. Dit gebeurt via 'pratende' foto's waarvoor het publiek zijn mobiele telefoon kan inschakelen. Vanaf maandag 12 maart is de tentoonstelling te zien in Idea, het kunstencentrum met bibliotheek aan de Willaertstraat 49.

ANONIMITEIT Hoe is het om met een ander vaderland in Soest of Soesterberg te wonen? En wie zijn die mensen dan wel? Een groepje Soesters met een journalistieke achtergrond wilde antwoord op die vragen en besloot om van elke nationaliteit dorpsgenoten uit de anonimiteit te halen en hen met Project 142 via de lokale televisie, TV Soest.nl, Radio Soest en de Soester Courant hun verhaal te laten vertellen.

VRIJWILLIGERS Sinds januari vorig jaar publiceert de Soester Courant elke week het verhaal van een Soester met een andere nationaliteit, aangeleverd door de vrijwilligers van Project142.

VEELZIJDIGER De tentoonstelling 'Soesters met een ander vaderland' toont het resultaat: Soest blijkt veelzijdiger, cultureler en ook kleurrijker dan de landkaart doet vermoeden. Overigens kunnen Soesters met een andere nationaliteit dan de Nederlandse zich aanmelden om mee te doen aan dit lokale project van internationale allure.

DAGELIJKS De tentoonstelling in Kunstencentrum Idea aan de Willaertstraat 49 is tot 13 april dagelijks te zien. Uiteraard uitsluitend gedurende de openingstijden van de bibliotheek (op maandag 13.00-17.30 uur, op dinsdag tot en met vrijdag 8.30-17.30 uur, op zaterdag 10.00-16.00 uur) en tijdens voorstellingen in het theater.

advertentie
advertentie