De laadpalenkaart ligt vanaf 16 maart ter inzage bij de gemeente.
De laadpalenkaart ligt vanaf 16 maart ter inzage bij de gemeente. Gemeente Soest

Laadpalenkaart aangepast door gemeente na reacties samenleving

12 maart 2020 om 12:52 Verkeer en vervoer

SOEST Soester inwoners en ondernemers hebben gereageerd op een kaart met mogelijke locaties voor openbare laadpalen. In totaal ontving de gemeente 170 reacties op veertig van de 103 beoogde locaties. Bij sommige reacties zaten suggesties voor een alternatieve plek. Naar aanleiding van de reacties zijn acht locaties verplaatst en drie nieuwe toegevoegd.

In de reacties geven veel bewoners aan dat er in hun straat geen behoefte is of gaat zijn aan een laadpaal. De locaties op de kaart zijn gekozen op basis van de verwachte behoefte in de toekomst. Wanneer er geen vraag naar elektrisch laden ontstaat, worden er geen laadpalen geplaatst.

Ook ontving de gemeente veel reacties over parkeerdruk. De zorgen over toenemende parkeerdruk zijn begrijpelijk, vindt het college, maar geen reden om een locatie voor een laadplek niet te kiezen. Een elektrische auto komt vaak in de plaats van een 'reguliere' auto.

In sommige gevallen zijn de locaties vlakbij woningen met eigen opritten, terwijl de laadpalen bedoeld zijn voor bewoners in de buurt zonder eigen oprit. In die gevallen is voor deze locaties gekozen omdat er geen geschikte locatie nabij woningen zonder eigen oprit was, laat de gemeente weten.

Wethouder Nermina Kundic is blij met alle reacties. ,,We hebben de kaart nu verbeterd, waarmee we straks sneller bewoners en ondernemers voorzien van een goede laadplek. Als gemeente stimuleren we elektrisch rijden. Elektrische auto's zijn stiller en zuiniger in energie. En met deze kaart zijn we nu goed voorbereid op de toekomst."

VERVOLG De kaart met definitieve locaties ligt vanaf maandag 16 maart in een verzamelverkeersbesluit ter inzage en wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op www.soest.nl. ,,Afhankelijk van de zienswijzen worden de locaties daarna officieel vastgelegd", aldus de gemeente.

advertentie
advertentie