Wethouder Nermina Kundic, in juni vorig jaar, tijdens een presentatie van de gemeente over de plannen voor de Oude Tempel.
Wethouder Nermina Kundic, in juni vorig jaar, tijdens een presentatie van de gemeente over de plannen voor de Oude Tempel. Archief BDUmedia/Eempers

Wethouder Kundic: 'Meer groenbehoud Oude Tempel'

11 maart 2020 om 14:20 Nieuwbouw

SOESTERBERG Bij de invulling van het nieuwe bestemmingsplan voor het landgoed Oude Tempel is de gemeente tot de conclusie gekomen dat er veel grotere stukken groen behouden kunnen worden. Het streven is dan ook om minder woningen te bouwen dan de 300 die in eerste instantie waren voorzien.

Jan van Steendelaar

Wel staat vast dat ook dan de verhouding twintig procent sociale- en 80 procent koophuizen gehandhaafd blijft. Wethouder Nermina Kundic en projectleider Reinier Kalt hebben dit bekendgemaakt.

,,We moeten opnieuw met de Soesterbergse samenleving in contact komen. Het verwijt dat er over het eerste, door de Raad van State onderuit gehaalde bestemmingsplan te weinig is gecommuniceerd, wil de gemeente nu voorkomen door in de nieuwe fase een goede basis te leggen om te bouwen aan een nieuwe, positieve verstandhouding met de inwoners", aldus Kalt.

,,We willen graag in een participatieproces met de Soesterbergers verdergaan om tot inhoud te komen voor het plan." Daarin zal ook nadrukkelijk de vraag aan de orde komen wat de woonwensen qua type woningen en behoeften zijn van de inwoners. ,,We zijn wel aan 't kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de sociale huurwoningen waarvan wij een deel betalen omdat we de grondprijs verlagen, alleen voor inwoners van Soesterberg en Soest en de regio kunnen houden, maar over de andere hebben we niets te zeggen," zegt wethouder Kundic desgevraagd.

,,De inwoners willen graag een groene, bosachtige omgeving behouden, dus een goede combinatie bouw en groenbehoud is van belang. We zijn tot de conclusie gekomen dat we veel grotere stukken groen over moeten houden." Bijvoorbeeld door tussen de nieuwe wijk Oude Tempel en Apollo een flinke groene buffer toe te voegen waar niet gebouwd mag worden. Al met al betekent het dat er een groter deel groen blijft (bij elkaar opgeteld minimaal twee voetbalvelden groot), dat er minder woningen komen, dat er op bepaalde plekken een verdichting komt en op plekken waar dat voor de omgeving juist waardevol is meer groen." Wandelen en recreëren blijven mogelijk in wat de wethouder noemt 'een natuurinclusieve boswijk'.

In het plan is ook rekening gehouden met de bomeneffectanalyse van de majestueuze beuken die in de beschermde lanen staan. De wortels van die beuken blijken veel langer te zijn dan in eerste instantie werd aangenomen. De nieuwe informatie is verwerkt in de nieuwe stukken ten behoeve van de procedure van het bestemmingsplan.

KRITIEKPUNT Een kritiekpunt van de Raad van State was de berekening van het verkeer dat door de nieuwe wijk ontstaat. Volgens wethouder Kundic zijn de cijfers van de nieuwe berekeningen beter dan eerder aangenomen werd. In de aanpassing van de infrastructuur in heel Soesterberg wordt de Oude Tempellaan meegenomen en wordt samen met de inwoners als gebruikers-deskundigen bekeken welk type profiel hier het best bij past en of het nu ondergewaardeerde kruispunt Oude Tempellaan-Banningstraat een andere vorm moet krijgen en zo ja, welke.

Nieuw is dat vergunningvrij bouwen in Oude Tempel uitgesloten is. ,,Dat heeft behoorlijke consequenties voor de bewoners daar. Bijvoorbeeld een veranda die iedereen in Soesterberg mag optrekken, is uitgesloten om straks te voorkomen dat er bomen gekapt worden. Men heeft dus veel minder vrijheid op de eigen kavel. Daar staat tegenover dat je wel de waarde hebt van de groene omgeving die heel ander is dan tussen de schuttingen op andere plekken in het dorp," aldus Kalt.

Het nieuwe plan wordt in mei aan de raad voorgelegd, daarna worden thema-avonden voor de bevolking gehouden en in het najaar krijgt het college de samenvatting daarvan.

advertentie
advertentie