Wethouder Liesa van Aalst moet op zoek naar nieuwe mensen voor de Adviesraad Sociaal Domein.
Wethouder Liesa van Aalst moet op zoek naar nieuwe mensen voor de Adviesraad Sociaal Domein. Hans Veltmeijer

Adviesraad Sociaal Domein is wachten beu en stapt op

11 maart 2020 om 11:00 Zorg

SOEST De Adviesraad Sociaal Domein Soest heeft er de brui aan gegeven. Het adviesorgaan was al langere tijd ontevreden over de communicatie en de samenwerking met het gemeentebestuur. Een tegenvaller voor wethouder Liesa van Aalst, die juist verbeteringen zag in de moeizame relatie.

Hans Veltmeijer

De adviesraad heeft onlangs burgemeester en wethouders laten weten dat het voltallige bestuur (acht leden) zijn functie neerlegt. In een brief aan de adviesraad zegt het college het besluit te betreuren. Ook komt er een duidelijk verschil van perceptie over de gang van zaken naar voren. Het ging allemaal niet zo beroerd, en er was sprake van verbetering, volgens het college.

Maar als een donderslag bij heldere hemel komt het besluit zeker niet voor wethouder Liesa van Aalst, met het sociaal domein in haar portefeuille. ,,Er was een verschil van verwachtingen en inzichten. Al vanaf het najaar hebben we hier gesprekken over gevoerd. Het aftreden is dus geen verrassing, maar ik vind het wel jammer dat het zover moest komen. Wat mij betreft was het niet nodig."

De wethouder erkent dat adviezen van de deskundigen op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet, lang niet altijd worden overgenomen door de gemeente. En ook dat 'de beantwoording soms te lang heeft geduurd'. Dat laatste wijt ze aan personele wisselingen.

Een door de adviesraad voorgestelde evaluatie van de samenwerking zou niet van de grond gekomen zijn door onvoldoende inbreng en urgentie van de gemeente. ,,Wij delen uw mening niet", schrijft het college in de reactie. ,,We hechten in de evaluatie aan kwaliteit boven snelheid.
Ook een kwestie rond twee leden van de cliëntenraad Sociale Zekerheid heeft niet geholpen in de onderlinge relatie. Eind 2019 stapten deze leden uit de adviesraad na interne strubbelingen. Vanwege het conflict zat een afscheid van de adviesraad op de gebruikelijke wijze er niet in, de gemeente organiseerde daarop wel een afscheidsmoment voor deze twee leden.

ONTEVREDEN De afgetreden voorzitter Don van Elst van de Adviesraad Sociaal domein Soest laat weten dat de communicatie met de gemeente erg traag verliep en het inhoudelijk debat ontbrak. ,,We hadden er geen trek meer in om alleen maar te vergaderen. En we waren al lange tijd ontevreden over de communicatie met de beleidsmedewerkers en met de wethouder. Daarom hebben we ons de vraag gesteld: heeft dit nog wel zin?"

Met de adviezen werd weinig gedaan, vertelt hij. Zoals het adviesrapport voor beleidsverandering in de geestelijke gezondheidszorg dat al aan de vorige wethouder is gepresenteerd. ,,Dat werd goed ontvangen, alleen vervolgens blijft het liggen. Dan moet je er weer achteraan lopen." Van Elst is zelf overigens jarenlang werkzaam geweest in de geestelijke gezondheidszorg.

GEEN PRIORITEIT Dat de samenwerking de laatste maanden beter ging, is niet zijn ervaring. ,,Nee, dat deel ik niet. Ik wil beslist geen hetze voeren tegen deze wethouder maar ik mis het inhoudelijke debat bij haar. Het lijkt wel of het sociaal domein geen prioriteit heeft. De prioriteit lijkt bij financiën te liggen."

JAMMER Samen met de secretaris, de penningmeester en de adviezencoördinator stopt hij in ieder geval definitief. ,,Het is ontzettend jammer dat we deze stap hebben moeten zetten", zegt hij. ,,Een gedegen adviesraad is zeer belangrijk om vanuit deskundig oogpunt de gemeente te helpen bij het ontwikkelen van beleid." Volgens hem willen drie bestaande leden van de adviesraad eventueel doorgaan in een nieuwe adviesraad. Daarnaast zijn onlangs twee nieuwe leden geworven die mogelijk aan zullen sluiten bij de nieuwe samenstelling. ,,En wij als dagelijks bestuur zullen het natuurlijk allemaal netjes afhandelen."

Wethouder Van Aalst hoop dat er snel een nieuwe adviesraad, of 'adviesstructuur', kan worden geformeerd. ,,Want wij vinden het heel belangrijk om het cliëntenperspectief mee te nemen in onze besluiten."

advertentie
advertentie