Willem Bavinck en Liesbeth Luiten hebben met een werkgroep laagdrempelige wandelroutes in kaart gebracht.
Willem Bavinck en Liesbeth Luiten hebben met een werkgroep laagdrempelige wandelroutes in kaart gebracht. Astrid van den Hoek

Wandellint bij Soesters voor de deur

14 maart 2020 om 07:30 Maatschappelijk

SOEST In Soest zijn de bossen, duinen en polder ideale plekken voor een mooie wandeling. Toch moeten veel Soesters nog een drempel over om in de benen te komen, merkten de SWOS (Stichting Welzijn Ouderen Soest) en Elzis (Eerste Lijn Zorg In Soest). Daarom is een wandellint ontworpen dat kan helpen om in beweging te komen. Op 19 maart wordt het geopend door André Bolhuis (voormalig voorzitter NOC*NSF).

Astrid van den Hoek

Zowel de SWOS als Elzis heeft bewegen als speerpunt en is partner in het Lokaal Sportakkoord. De twee organisaties willen Soest en Soesterberg in beweging krijgen. Wandelen is volgens hen de meest laagdrempelige manier van bewegen. ,,Van wandelen word je niet alleen vitaler, maar ook blijer", zegt voormalig huisarts Willem Bavinck van Elzis. ,,Het helpt bijvoorbeeld bij depressie om naar buiten te gaan. En zitten is het nieuwe roken."

GRATIS Volgens Bavinck krijgen mensen vaak van artsen en bij revalidatie het advies om 'te blijven bewegen', maar weten ze niet hoe dan of waar. ,,In Soest hebben we beweegmakelaars die daar al bij helpen, maar wij wilden iets aanvullends bedenken. Wandelen is gratis. Dit wandellint begint letterlijk bij mensen voor de deur."

Vrijwilliger Liesbeth Luiten knikt. ,,Het enige dat je nodig hebt, is je voeten. Geen apparatuur, je hoeft je nergens aan te melden en het hoeft niet op een specifiek tijdstip. Het kan voor een individu zijn, om je actieradius te vergroten. Maar het heeft ook een sociale functie, om iemand mee te nemen erop uit."

ZES ROUTES Een werkgroep van acht mensen, onder wie de buurtsportcoaches en vrijwilligers, is zo'n twee jaar bezig geweest met het ontwikkelen van zes routes en een app. De gemeente Soest en Stichting Zonnegloren droegen financieel bij aan het project.

BEHOEFTE Bavinck: ,,Dit initiatief in het sociaal domein is denk ik wel bijzonder. Er is vanuit natuurorganisaties al veel, maar dat zijn voornamelijk routes buiten de steden en dorpen. Voor mensen die niet makkelijk 5 of 10 kilometer lopen, was er nagenoeg niets. We denken dat dit wandellint echt in een behoefte voorziet, maar hopen op veel feedback van gebruikers zodat we het nog beter aan hun wensen kunnen aanpassen."

ONTHAASTEND Luiten is bij het project betrokken geraakt via Idelette Sleurink van de SWOS. ,,Ik woon hier nog niet zo lang en het leek me leuk om zo Soest en Soesterberg te gaan leren kennen. Ik houd zelf erg van wandelen, het is echt een levensmanier voor mij geworden. Het werkt onthaastend, je gaat allerlei details zien om je heen. Ik was verbaasd om van SWOS en Elzis te horen dat veel mensen toch allerlei drempels ervaren. Ze weten niet waar ze moeten beginnen, waarheen ze moeten lopen of kunnen niet makkelijk bij bijvoorbeeld de duinen komen om daar te gaan wandelen."

Bavinck: ,,Precies. Het wandellint is daarom letterlijk dichtbij. Mensen kunnen makkelijk terug of lopen maar een klein stukje om te proberen en gaan dan elke keer een beetje verder. Er zijn zes routes met bewegwijzering. In de bijbehorende app kun je zien waar je eventueel de route kunt afsnijden als je moe bent, maar ook waar rustbankjes, bezienswaardigheden en restaurantjes zijn. De routes zijn ook toegankelijk voor rolstoelers en handbikers. Het was erg leuk om hier met elkaar aan te werken. De route door de Boerenstreek vind ik bijvoorbeeld erg verrassend. Het kan ook mooi zijn om door een nieuwbouwwijk te wandelen!"

INFORMATIE Meer informatie: www.wandellint.nl. Het wandellint wordt op 19 maart om 16.00 uur geopend bij het gemeentehuis.

advertentie
advertentie