De gezichten achter Son & Sol: Sandra Goutier (links) bedenkt de teksten en Erica Heykoop maakt de tekeningen.
De gezichten achter Son & Sol: Sandra Goutier (links) bedenkt de teksten en Erica Heykoop maakt de tekeningen. Johan van Beek

Zonnige toekomst voorspeld voor striphelden Son & Sol

15 maart 2020 om 11:00 Mensen

SOEST Toen Ries de Jong van Wonnink Zonwering de wens uitsprak voor een ludieke advertentiecampagne, kon hij niet bevroeden dat zijn bedrijf een eigen strip zou krijgen. Die beleeft zijn tiende jaargang. Wie zijn de gezichten achter de meer dan vierhonderd afleveringen die in de Soester Courant verschenen?

Johan van Beek

Even voorstellen. Erica Heykoop van Zippy Communicatie die visueel denkt, en Sandra Goutier van All Text Power die tekstwetenschappen studeerde. Één en één is twee, dacht Erica toen ze Sandra ontmoette tijdens een vrijwilligersproject voor goede doelen. Erica stond toen al in contact met Wonnink, was aan het brainstormen over een strip en zocht iemand voor de teksten. Met Sandra ging ze om de tafel zitten en samen bedachten ze het concept. Sandra: ,,Er moet een titel zijn, die geeft de context. Je hebt twee poppetjes nodig die met elkaar kunnen praten, en je hebt een pay-off. Een zinnetje onderaan met de boodschap die je de lezer wil meegeven."

KARAKTERS De twee bedachten de karakters en op een toepasselijke locatie - in een strandstoel op Texel - kregen Son & Sol in het schetsboekje van illustrator Erica ook fysiek vorm. Son heeft altijd een zonnebril op en draagt steevast een tas. Sol is herkenbaar aan de parasol op zijn hoofd en de 'S' op zijn shirt. Het hele voorstel werd uitgewerkt en de eerste aflevering verscheen op 15 september 2010 in de Soester Courant. ,,O jee, dachten we toen, nu moeten we een heel jaar zien te vullen", blikt Sandra terug. ,,Maar nu kunnen we nog oneindig verder", klinkt het bijna tien jaar later uit de mond van grafisch ontwerper Erica.

De twee zijn, ieder vanuit hun professionele achtergrond, zo op elkaar ingespeeld, dat ze nooit meer twijfelen of het wel weer zal lukken. Bij de creatie vullen de twee elkaar naadloos aan. Tijdens het interview ook. Sandra: ,,Het begint altijd met de tekst. Het valt best wel mee om elke keer een actueel onderwerp te bedenken." Erica: ,,En anders zijn er nog wel bijzondere feestdagen." Sandra: ,,Als het niet lukt, bedenk ik iets over een product of project van Wonnink. We moeten tenslotte het bedrijf onder de aandacht brengen. Soms gaan we in de showroom kijken. Ik ben dan telkens onder de indruk van wat Wonnink allemaal verkoopt. Na zo'n bezoek heb ik weer inspiratie voor de keren dat er geen actueel onderwerp voor het oprapen ligt."

SPELREGELS Dat laatste levert doorgaans een voorraadje aan ideeën en teksten op. Er zijn enkele spelregels: geen politieke en geen seksueel getinte items. Corona is geen taboe, vinden de twee. In de agenda van Sandra staat op de donderdag 'Son & Sol' vermeld. Het bedenken van het onderwerp en de tekst is een proces dat in tijd moeilijk is uit te drukken. Item en teksten kunnen opborrelen tijdens bijvoorbeeld een douche of een wandeling. De tekst gaat uiterlijk op zondag naar Erica. Sandra beschrijft ook welk beeld ze erbij heeft. Erica kruipt dan achter de tekentafel, scant het resultaat in en bewerkt de tekening digitaal. Overleg is, de uitzondering daargelaten, eigenlijk nooit nodig.

Erica: ,,Dit is begonnen als een advertentiecampagne, maar hoe cool is het dat een bedrijf zijn eigen strip heeft!" In het begin verschenen Son & Sol op evenementen. Acteurs van De Rietpluim kropen in hun rol en werden uiterlijk het evenbeeld van de twee. Bij levering van zonwering aan bedrijven in de omgeving maken Erica en Sandra een stripje waarbij ook dat pand in beeld is. Die strip wordt op canvas gedrukt en cadeau gedaan aan de klant.

DE LEUKSTE Erica en Sandra zijn sinds hun professionele kennismaking dikke vriendinnen geworden en lachen samen heel wat af. Dat er vrouwen aan de touwtjes van Son & Sol trekken, is wel duidelijk. Son is het slimme dametje, Son de sullige man. Misschien daarom vinden Erica en Sandra hem wel de leukste van de twee. Hoe dan ook, ze dichten hun twee striphelden een lange en vooral zonnige toekomst toe.

advertentie
advertentie