Wilfert Verweij trekt dit jaar de grens over om te exposeren en te werken.
Wilfert Verweij trekt dit jaar de grens over om te exposeren en te werken. Eempers

Kunstenaar Wilfert Verweij gaat internationaal

7 maart 2020 om 08:00 Kunst

SOESTERBERG Het is snel gegaan met de Soesterbergse kunstenaar Wilfert Verweij. In een jaar tijd is zijn werk zo bekend geworden dat hij internationaal voorzichtig aan 't doorbreken is. Eind mei is zijn eerste buitenlandse expositie, op Ibiza. Eind juli is hij uitgenodigd op Bali voor wat hij ziet als een begin van een samenwerking met de internationaal bekende kunstenaar Walter van Oel (77), die daar zijn atelier heeft en waar hij negen maanden per jaar werkt.

Jan van Steendelaar

Het werk van Van Oel dat wereldwijd is geëxposeerd, heeft hem tal van grote internationale prijzen opgeleverd. Het is te zien in vooraanstaande musea. Hij gebruikt in zijn schilderijen echt koper, zilver en bladgoud, wat een driedimensionaal effect geeft. Verweij werkt ook met bladgoud, zoals op de rozen die hij heeft verwerkt in een tafel van doorzichtige epoxy, een transparante giet-kunsthars dat glaseffect geeft. Hij gaat Van Oel de kunst van het omgaan met en de toepassing van epoxy bijbrengen om vervolgens samen met hem op internationaal niveau kunstwerken te gaan maken en verkopen.

Op Bali zal ook werk van de Soesterbergse kunstenaar worden geëxposeerd. Of dat al in augustus is, staat niet vast. Hij heeft nog geen definitieve datum doorgekregen. In het atelier van Van Oel worden diens kunstwerken, met de inbreng van het werk waarin Verweij is gespecialiseerd, verwerkt in tafelbladen. Die krijgen een bijzondere uitstraling, zoals het blad met de gouden rozen en, uniek, het in opdracht gemaakte tafelblad met een echte, zij het onklaar gemaakte, AK-47 Kalasjnikov.

De omslag naar een grotere bekendheid is geweest dat Verweij naast vooral wandkunstwerken en tafels die hij maakt, is begonnen met zijn nieuwe kunstvorm, killer body's, zoals hij ze noemt, lichamen met mooie vrouwenvormen. ,,Het is eigenlijk gekomen doordat een kunstenares in het dorp mij benaderde omdat ze iets erotisch wilde maken., Ik was al bezig met deze body's. Ik hou van vrouwen, dus het is een soort ode aan de vrouw. Op een mooie manier. De vrouw heeft altijd op een lager treetje gestaan, onderdanig aan de man. Ik vind dat de vrouw best meer aandacht mag krijgen, het schone in de vrouw, binnen en buiten."

Nadat Verweij daarmee was begonnen, verkocht hij gelijk z'n eerste body tijdens de opening van zijn galerie in Bloemendaal. Zijn zus die daar nu belangstellende kunstliefhebbers ontvangt, wees hem eind vorig jaar op een vrijkomend pand in de winkelstraat daar, dat hij voor twee jaar heeft gehuurd. Hij heeft inmiddels veel meer killer body's verkocht aan mensen van alle leeftijd, ook in het buitenland. ,,Niet één body is hetzelfde. De ene heeft meer heup, de andere meer kont of meer borsten. Ik ben continu met andere vormen bezig."

In zijn atelier, werkplaats en opslag, Creations by Will aan de Rademakerstraat, is Verweij dagelijks aan 't werk, al spreekt hij liever over hobby en passie. Hij heeft sinds kort een tweede atelier, aan de Stemerdingweg. Daar durfde hij twee jaar geleden toen hij - na twaalf jaar Florida - terugkwam in zijn geboortedorp Soesterberg - na twaalf jaar in Florida te hebben gewerkt - niet aan te denken.

advertentie
advertentie