Rob Onder de Linden en Magdaleen Timmermans zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor Stichting Leergeld Soest/Baarn.
Rob Onder de Linden en Magdaleen Timmermans zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor Stichting Leergeld Soest/Baarn. Astrid van den Hoek

Stichting Leergeld: 'Kinderen mogen niet de dupe zijn'

29 februari 2020 om 08:00 Maatschappelijk

SOEST 'Nu meedoen is straks meetellen' is de slogan van Stichting Leergeld Soest/Baarn. De stichting ondersteunt ouders en hulpverleners financieel zodat kinderen (4-18 jaar) deel kunnen nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Op die manier vallen kinderen die het thuis niet breed hebben niet buiten de boot. Het aantal aanvragen stijgt nog steeds en daarom zoekt de stichting vrijwilligers.

Astrid van den Hoek

In Nederland leeft één op de twaalf kinderen in armoede. De landelijke Stichting Leergeld wil hen een springplank geven voor een goede toekomst. Door financiële ondersteuning kunnen de kinderen meedoen aan schoolreisjes, sportactiviteiten en kunnen ze bijvoorbeeld een fiets of laptop aanschaffen als daar thuis geen geld voor is. Inmiddels zijn er 108 lokale Leergeld stichtingen. In Soest en Baarn werd deze in 2009 opgericht. Rob Onder de Linden was er vanaf het begin bij als bestuurslid. ,,Ik zocht iets om me als vrijwilliger in te zetten in de lokale samenleving en vind het leuk om iets vanaf de grond op te bouwen", zegt hij.

Inmiddels zitten zijn termijnen als bestuurslid er bijna op en de stichting staat stevig overeind. ,,Het eerste jaar hebben we vanuit de lokale stichting negen bijdragen gedaan. Het afgelopen jaar waren dat er 700." Volgens Onder de Linden is de doelgroep niet zozeer groter geworden, maar komt de stijging vooral doordat de stichting meer bekendheid heeft gekregen. Zijn collega-bestuurslid Magdaleen Timmermans knikt instemmend. ,,Sinds 2017 krijgen we bijdragen van de gemeenten Soest en Baarn. Daardoor kunnen we ook weer meer kinderen helpen. We zetten nu in op een professionaliseringsslag. Zo komen er dit jaar nieuwe folders en een nieuwe website en maken we gebruik van de software van de landelijke stichting."

FIETSEN EN LAPTOPS ,,We zijn afhankelijk van donaties, sponsorgeld en subsidies", zegt Timmermans. ,,Nu is er in een jaar zo'n 85.000 euro te verdelen onder de aanvragers. We zien de hoogte van de bedragen per aanvraag toenemen: met name omdat er meer fietsen en laptops nodig zijn. Daarmee kunnen de kinderen weer meedoen op school. Dat motiveert mij enorm. We zullen niet het hele armoedeprobleem oplossen met onze stichting, maar we kunnen wel echt een verschil maken. Kinderen mogen niet de dupe zijn van armoede."

De Stichting Leergeld geeft niet zomaar geld, maar betaalt de rekening van de sportclub of andere organisatie direct vanuit de stichting. ,,We kijken naar het netto inkomen van een gezin, dat wat besteedbaar is als de vaste lasten al betaald zijn. En dan kijken we of dat binnen onze normen past."

Waar de bestuursleden vooral de voorwaarden scheppen zodat de vrijwilligers hun werk kunnen doen, merken de vrijwilligers vaak directer de effecten. Coördinator Roeland Bouricius: ,,De kinderen hebben er vaak weinig of geen benul van dat dingen via ons betaald zijn, maar van ouders horen we wel hoe blij ze zijn met onze hulp. Dat sociale aspect vind ik leuk aan het werk en ook om iets samen met een enthousiast team te doen." Bouricius organiseert elke maandagochtend en woensdagmiddag een telefonisch spreekuur. ,,Veel mensen vinden het prettig om toch even iemand te spreken en niet alleen te mailen."
Vanwege de toename in het aantal aanvragen, zoekt Stichting Leergeld Soest/Baarn een vrijwilliger die als intermediair huisbezoeken wil afleggen om met een gezin de financiële situatie in kaart te brengen voor een aanvraag. Ook is er ondersteuning nodig op het kantoor. Voor beide functies is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar. Wie interesse heeft kan zich melden via 06-16615319 of info@leergeld-sb.nl.

advertentie
advertentie