Brandje in een tuinhuisje door vuurwerk, op de eerste dag van 2019.
Brandje in een tuinhuisje door vuurwerk, op de eerste dag van 2019. Eempers

Vuurwerkverbod: neuzen staan niet dezelfde kant op

22 februari 2020 om 10:30 Maatschappelijk

SOEST De rook is nog maar net weggetrokken, maar de (politieke) discussie over consumentenvuurwerk laait alweer op. Heviger dan in voorgaande jaren. De meningen over een verbod zijn verdeeld. Dat blijkt uit reacties van onze lezers. Is vuurwerk in het algemeen het probleem, of is een kleine groep vandalen debet aan de overlast?

Johan van Beek

Van 'geweldig nieuws' tot 'het beste nieuws ooit'. Zo reageren lezers van deze krant op het bericht dat er in Soest mogelijk een vuurwerkverbod wordt afgekondigd. De mensen die dit in de papieren krant lazen en per e-mail reageerden zijn in grote meerderheid voorstander van zo'n maatregel. ,,Het kortstondige genoegen van sommigen weegt niet op tegen de nadelen: hoge medische kosten, handhavingskosten, milieuvervuiling etc.", schrijft Marjon van der Does. Zij tekende jaren terug al een petitie tegen het afsteken van vuurwerk.

Volgens de een is het genoeg geweest en zorgt vuurwerk wekenlang voor overlast voor mens en dier en leidt het afsteken van vuurwerk tot veel vandalisme en dientengevolge schade. Anderen vinden dat vuurwerk bij Oud en Nieuw hoort en ook sociale contacten in de buurt oplevert. Een eventueel verbod op alleen knalvuurwerk en vuurpijlen kunnen de meesten van deze laatste groep wel billijken. Pak vooral het illegale vuurwerk aan, luidt hun boodschap. Dat is de boosdoener.

Een vrouw die anoniem wil blijven, kan niet wachten tot een algemeen vuurwerkverbod van kracht is. ,,Eindelijk niet meer met zoveel angst leven in december vanwege die verschrikkelijke 'bombardementen'. Een vuurwerkshow vind ik prima zolang dat maar goed begeleid wordt en veilig is. Dan kan de liefhebber van vuurwerk ook genieten zonder dat anderen er last van hebben. Misschien op het terrein van het gilde?"

Ron van Cleef en zijn zoon staken tot enkele jaren terug vuurwerk af. Nu kan hij leven met een verbod en vindt hij een centrale show een uitstekend alternatief. ,,Dat kan ook een gezellige sfeer oproepen, iets wat er nu nauwelijks is omdat mensen in groepjes met vuurwerk bezig zijn. Extra voordeel van een algeheel verbod: er wordt meestal in november al geknald en het gaat door tot eind januari. En het geknal is zodanig hard dat zelfs steeds meer jongeren het niet meer leuk vinden."

Een show kan in de ogen van Anna zonder achternaam. ,,In de afgelopen jaren is de vuurwerkoverlast steeds ernstiger geworden. Er wordt steeds zwaarder vuurwerk gebruikt. De vuurwerkbommen laten de ruiten trillen, maar zijn bovenal een gevaar voor mens en dier. Zelfs gisteren (11 februari) werd hier nog vuurwerk afgestoken."

Ineke Smit pleit voor een verbod en strenge boetes bij overtreding. Maar ook op verkoop en bezit van wat zij 'troep' noemt. ,,Meteen die lieden oppakken en de ouders laten betalen. Zowel voor als na Oud en Nieuw lappen veel vuurwerkafstekers de wettelijke tijdgrenzen volledig aan hun laars. Wat ons betreft zwaarwegende argumenten om een verbod op vuurwerk in te stellen.

,,Wat zou een vuurwerkverbod een zegen zijn", reageert Ben van Vlierden. ,,Oud en Nieuw wordt verondersteld een feest te zijn, maar voor mijn vrouw en mij is het veruit de ellendigste periode van het jaar. Door mijn astma heb ik meer last dan de meeste mensen van de luchtverontreiniging. Sinds mijn vrouw met vuurwerk is bekogeld terwijl ze op de fiets een boodschapje deed, durft ze de deur niet meer uit zodra er in de buurt wordt geknald. Bij de afgelopen jaarwisseling liep ik permanente gehoorschade op, doordat iemand een zwaar stuk vuurwerk in onze tuin gooide, terwijl ik juist even naar de schuur liep. Eigenlijk zouden we een weekje naar het buitenland willen vluchten. Alleen durven we dat niet, omdat iemand het wel een grappig idee vond om wat vuurwerk door de brievenbus te gooien. Gelukkig waren we thuis om de zaak te blussen."

BETEKENIS Niet iedereen staat te juichen bij het idee van een verbod. Soester David Henneveld, verbonden aan het Nederlands Vuurwerk Museum: ,,Voor veel mensen is vuurwerk afsteken een afsluiting van iets, een gebeurtenis, vrolijk dan wel treurig. Verder is het een familie- en vriendenfeest, men gaat hier wel heel makkelijk aan voor bij. Vuurwerk is niet alleen maar overlast en vervuiling. Dat weet je als je in een vuurwerkwinkel werkt en de verhalen hoort. De mensen die vuurwerk kopen zijn tussen 5 en 85 jaar, een doorsnede van de bevolking. Weer iets wat ons afgenomen wordt." Een vuurwerkshow is praktisch niet haalbaar in elke gemeente en kost algauw 10.000 euro, rekent hij voor. En de handhaving? ,,Dat lukt nu al niet. Soest is vergeven van illegaal vuurwerk maar opgepakt wordt nauwelijks iemand."

Handhaving is ook volgens Xander van Bosbeek een probleem. ,,Op iedere hoek van de straat een agent bewapend met sportschoenen, racefiets en vangnet is een utopie. Honderden Soesters op de fiets, met een slok op naar een centraal punt, zijn dan allemaal in overtreding en tevens wordt het een walhalla voor het inbrekersgilde. Gewoon landelijk beleid volgen. Het er naar uit dat alleen knalvuurwerk en vuurpijlen verboden worden. ,,Met mooi, relatief stil, siervuurwerk is niets mis, het geeft sfeer en een paar uur gezelligheid in de buurt."

Een verbod op consumentenvuurwerk zal nog meer macht geven aan de illegale handel, vreest Marvin Karwoczik. ,,Er is veel drank in het spel op 31 december en er is te weinig toezicht van de politie. Een handje vol mensen verpest het voor velen."

Erik Smit en zijn familie zijn vooral toeschouwers. ,,Brave burgers worden vanwege een paar vuurpijltjes, wat fonteinen en grondtollen, aansteeklont, lanceerinstallatie en veiligheidsbrillen bestraft, nadat jarenlang de rotzakken geen strobreed in de weg is gelegd. Dit klopt gewoon niet. Ik hoop dat de gemeente wil nadenken en er voor alle burgers een feest van maken."

Bea van der Kolk: ,,Gaat de gemeente de verkopers compenseren? Verdraagzaamheid is ver te zoeken in deze wereld. Kinderen tussen de 10 en 14 jaar vinden het geweldig om kindervuurwerk af te steken onder toezicht van hun ouders. Ik steek geen vuurwerk af maar gun iedereen zijn plezier. Waarom beginnen wij niet eerst met vuurwerkvrijezones? Kijk hoe dat werkt! Handhaven kan je dan ook beter."

ERELOGE Mocht er een centrale show komen, dan verwacht Bea een uitnodiging voor de ereloge. ,,Dat vuurwerk luidt elk jaar luidt mijn verjaardag in. Moet ik dat nu na 60 jaar gaan missen?"

advertentie
advertentie