Restaurant Darthuizen was tot 1996 een bekend restaurant/feestlocatie. Het komt aan bod tijdens de lezing van Peter Beijer op dinsdag 3 maart
Restaurant Darthuizen was tot 1996 een bekend restaurant/feestlocatie. Het komt aan bod tijdens de lezing van Peter Beijer op dinsdag 3 maart Archief Rob Goudriaan

'De historie van het uitgaan in Soest' in het Historisch Café

15 februari 2020 om 12:00 Evenementen Deel je nieuws

Elke eerste dinsdag van de maand is in het Gildehuis aan de Steenhoffstraat een thema-avond met een historisch karakter. In het kader van het 40-jarig jubileum van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg is deze reeks met als titel ‘Historisch Café’ opgestart. Het thema van dinsdag 3 maart is ‘De historie van het uitgaan in Soest’.

Peter Beijer vertelt over de geschiedenis van kroegen, restaurants en andere uitgaansgelegenheden in Soest. Dat doet hij aan de hand van beelden, teksten en korte films. 

Door de lintvorming is er nooit een echt uitgaansplein in het dorp gekomen. Dat is wellicht de reden dat Soest in de regio niet bekend als een swingend uitgaansdorp. Toch was en is er in het dorp altijd meer dan genoeg ‘te doen’. Het oudst bekende Soester kroegverhaal zou zich hebben afgespeeld in 1740. Reiziger Ferdinand Huyck werd in de herberg ‘De Drie Ringen’ in Soest agressief bejegend. Het verhaal is opgetekend door schrijver Jacob van Lennep in zijn boek ‘De lotgevallen van Ferdinand Huyck’.

Nog ouder is de geschiedenis van Café Het Klaverblad, omstreeks 1625 gelegen aan het Kerkpad, ter hoogte waar nu ’t Luykje is gevestigd, parkeerden de boeren hier hun paard en wagen als zij ter kerke gingen. Na afloop van de mis werd in Het Klaverblad een borrel (en wel meer) genuttigd.

Eeuwenoud is de geschiedenis van het Groot Gaesbeeker Gilde. Beijer vertelt over de betekenis die het gilde heeft voor de Soesters wanneer eind augustus de Gildefeesten rondom het koningsschieten worden gehouden.

Aandacht is er onder meer voor de geschiedenis van bekende en legendarische horecaetablissementen als De Heksenketel, De Knollentuin, Darthuizen, Café Geurtje, De Gouden Ploeg, Café Centraal (Verkerk), De Rode Haan en d’Oude Enghe.

Daarnaast zijn er beelden en verhalen over cultuur en theater in Soest. De geschiedenis van openluchttheater Cabrio, theater Idea, toneelverenigingen en de verenigingsgebouwen Eltheto, Sint Jozef en Ludgardis.

De lezing is dinsdagavond 3 maart in het Gildehuis aan de Steenhoffstraat. Aanvang is om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Voor leden van de HVS is de toegang gratis, niet-leden betalen € 3. Daarvoor krijgen ze ook een kopje koffie/thee. Plaatsen reserveren is gewenst en wel via een e-mail aan info@hvsoest.nl. Graag melden de naam/namen van de personen die aanwezig zullen zijn.

advertentie
advertentie