Hans Kürten op de vroege ochtend van 4 oktober 1944 bij de spoordijk bij Arnhem.
Hans Kürten op de vroege ochtend van 4 oktober 1944 bij de spoordijk bij Arnhem. www.ruudvandergraaf.nl

Hij of ik: persoonlijke oorlogsherinneringen in NMM

12 februari 2020 om 19:30 Historie

SOESTERBERG De Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, verricht donderdag in het bijzijn van de commissaris van de koning Hans Oosters in het kader van '75 jaar Bevrijding' in het Nationaal Militair Museum (NMM) de tentoonstelling 'Hij of ik. Een Canadees en een Duitser'. Bijzonder is dat van beide 'hoofdrolspelers', Canadees Léo Major uit Québec en Duitser Hans Kürten uit Hitdorf bij Leverkusen, nabestaanden bij de opening aanwezig zijn.

Jan van Steendelaar

In de tentoonstelling staan de twee persoonlijke verhalen van Major en Kürten centraal: de werkelijkheid zoals zij die als tegenstanders die hebben ervaren. 'Hij of ik' is de grootste productie van het NMM tot nu toe en is te zien tot en met 26 september 2021.

ECHT BESTAAN Volgens communicatiemedewerker Carla Marcus is het een bijzondere, heftige en rauwe expositie, waarbij de strijd rondom de bevrijding wordt bekeken door de ogen van de twee militairen. ,,Dat is bijzonder, omdat we hier ook de Duitse kant van de strijd belichten en omdat het waargebeurde verhalen zijn. Deze soldaten hebben écht bestaan aldus de medewerker van het museum in Soesterberg.

VOERTUIGEN Behalve dat de bezoekers het verhaal van beide soldaten te horen krijgen, van ieder uit z'n eigen gezichtspunt en ervaringen, geeft de tentoonstelling ook een beeld van het materieel waarmee ze te maken hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het arsenaal staan tal van grote voertuigen opgesteld zoals vrachtwagens, maar ook de bijzondere Duitse Tiger II tank, de Kõnigstiger; de uiterst zeldzame bemande V1; het Canadese Buffalo landingsvaartuig, de Archer tankjager en de Wasp vlammenwerper.

IDENTITEITSPLAATJE Er zijn nog meer bijzondere objecten te zien zoals een originele Canadese invasievlag uit Normandië en een Duits propagandakanon. Daarnaast ontbreken persoonlijke voorwerpen niet, zoals de Distinguished Medal van Léo Major en het identiteitsplaatje van Hans Kürten.

VELDSLAGEN De Franstalige Canadees Léo Major (1921-2008) meldde zich in 1940 vrijwillig bij het Canadese leger. De tentoonstelling geeft een beeld van zijn opmars vanaf Juno Beach, langs belangrijke veldslagen, naar de plekken waar hij ernstig gewond raakte, zijn beste vriend verloor en moedig in zijn eentje Zwolle binnenviel.

ZWAARGEWOND Ook wordt in de tentoonstelling 'Hij of ik' Hans Kürten (1925) gevolgd die opgroeide in het land onder Hitler. Hij zou nog bijna zelf deze bijzondere expositie hebben meegemaakt, maar hij overleed vorig jaar. Toen hij 17 jaar oud was, werd de Duitser verplicht tewerkgesteld in Venlo. In 1943 moest hij zich bij het leger melden. In oktober 1944 raakte hij betrokken bij felle gevechten rondom Arnhem. Net als zijn Canadese tegenstander raakte hij meer dan eens zwaargewond tijden de gevechtshandelingen tegen de geallieerde troepen en verloor hij zijn beste vriend.

GRIMMIG Hoewel het Derde Rijk al op zijn laatste benen liep, waren de gevechten in Nederland nog steeds grimmig. Er sneuvelden 13.000 geallieerde militairen, onder wie 4.000 Canadezen. De Duitse bezetter beschikte in de laatste maanden van de oorlog nog over een aanzienlijk en vaak technisch superieur wapenarsenaal. Ondanks de taaie Duitse tegenstand slaagden de geallieerden er uiteindelijk in de bezetters te verslaan.
Nabestaanden van zowel Major als Kürten zijn morgen aanwezig bij de opening in het NMM.

advertentie
advertentie