Het kantorencomplex De Vijf Heren aan de Amersfoortsestraat biedt straks plaats aan 28 huishoudens. Het Soester college is akkoord.
Het kantorencomplex De Vijf Heren aan de Amersfoortsestraat biedt straks plaats aan 28 huishoudens. Het Soester college is akkoord. Eempers

28 woningen in kantorencomplex Vijf Heeren in Soesterberg

6 februari 2020 om 16:09 Nieuwbouw

SOESTERBERRG Omdat een groot deel van de vijf kantoorvilla's, bekend onder de naam De Vijf Heren, aan de Amersfoortsestraat al enige tijd leeg staat en er economisch geen bezwaar bestaat tegen het wijzigen van de bestemming, gaan burgemeester en wethouders hiermee akkoord. Het betekent dat vier kantoorvilla's mogen worden ongebouwd tot woningen.

Jan van Steendelaar

De Vijf Heren staan op het terrein van het voormalige Jachthuis, later de internationaal bekende mini-luchthaven en uitspanning Avio Resto. Uit onderzoek is onder andere gebleken dat in Soesterberg de vraag naar kantoorruimte lager is dan in Soest.

Daarom worden door ze te verbouwen en te renoveren vier van de vijf bestaande kantoorgebouwen van De Vijf Heren getransformeerd naar woningen. Hierdoor ontstaan 28 woningen variërend in grootte van 73 tot 240 vierkante meter.

KOOPWONINGEN Bij drie van de vier gebouwen zal het gaan om koopwoningen. Het vierde gebouw zal gaan bestaan uit huurwoningen in de marktsector. Het vijfde kantoor blijft voorlopig in gebruik als kantoor maar kan op den duur, als er geen vraag meer naar is, door middel van een wijzigingsbevoegdheid ook naar maximaal 24 woningen of 28 zorgwoningen met bijbehorende voorzieningen worden omgevormd.

HERINRICHTING In het kader van deze ontwikkelingen zal onder meer door het realiseren van meer groen ook een herinrichting van het eigen terrein rond de gebouwen moeten worden uitgevoerd. De buurtwerkgroep Basje (bestaande uit omwonenden aan de Amersfoortestraat) heeft een zienswijze ingediend. Deze betreft onder meer over de ontsluiting van het terrein, maar is geen aanleiding tot een aanpassing van het bestemmingsplan, vindt het college.

VEILIGHEID Ten aanzien van het verzoek om een open toegang tot de Amersfoortsestraat waarbij niet het groen maar de veiligheid prevaleert, wordt geconcludeerd dat de veiligheid gewaarborgd wordt. De verkeersintensiteit neemt namelijk niet toe door de bewoning. Deze was circa 750 motorvoertuigen per etmaal en wordt door de woningen 500 motorvoertuigen per etmaal. Ook blijft de aansluiting op de openbare weg middels de bestaande opstelstrook veilig genoeg, aldus burgemeester en wethouders. Ook aan de toelaatbare norm voor het verkeersgeluid van de Amersfoortsestraat wordt voldaan.

ONTSLUITING Het plangebied heeft een eigen ontsluiting vanaf de Amersfoortsestraat. Een ontsluitingsweg loopt centraal door het plangebieden en ontsluit naast de kantoorvilla's ook de buurkavels daarachter, buiten het plangebied. Rond de gebouwen liggen de parkeerplaatsen ten behoeve van de kantoren. Onder het achterste kantoorgebouw is bevindt zich bovendien een ondergrondse parkeergarage. De initiatiefnemer draait op voor eventuele planschade.

advertentie
advertentie