Ad Overeem en Hanneke Hulscher van HipHelpt Soest zitten middenin de campagne.
Ad Overeem en Hanneke Hulscher van HipHelpt Soest zitten middenin de campagne. Astrid van den Hoek

Campagne HipHelpt Soest tegen eenzaamheid

9 februari 2020 om 07:30 Maatschappelijk

SOEST De cijfers liegen er niet om: twee op de vijf Nederlanders ervaren eenzaamheid. Daarom is HipHelpt Soest, onderdeel van een landelijk platform, een campagne gestart om mensen die gezelligheid en aandacht missen, te laten weten dat er buurtgenoten zijn die best langs willen komen.

Astrid van den Hoek

Eenzaamheid, blijf er niet mee zitten. Dat is, kort gezegd, de boodschap van de campagne. ,,Vanuit de zorg en het welzijnswerk krijgen we wel meldingen over eenzaamheid", zegt vrijwilliger Hanneke Hulscher. ,,Of soms van buren of familieleden. Maar zelden van de mensen die eenzaamheid ervaren zelf. Blijkbaar is er toch een hoge drempel om hulp te vragen."

Ad Overeem, voorzitter van HipHelpt Soest, beaamt dat. ,,De mensen vinden die zich eenzaam voelen, is moeilijk. Ze zijn er, maar veel mensen schamen zich ervoor. Terwijl het bij iedereen voor kan komen, bij jongeren ook net zo goed als bij ouderen. Daarom is er nu deze campagne. We willen mensen die zich eenzaam voelen laten weten dat er veel mensen klaar staan om te helpen. Maar dan moeten ze zich wel melden." Dat kan laagdrempelig via de website www.hiphelpt.nl/metaandacht. Ook voor mensen die verder geen zorg of hulp nodig hebben en niet bij instanties bekend zijn, is dit een uitkomst volgens Hulscher. ,,Het gaat simpelweg om gezelligheid: een kopje koffie, spelletje of wandeling."

HELPDESK Hulscher begon in 2010 als vrijwilliger bij de landelijke Hip-organisatie en ondersteunt sinds de oprichting van de Soester tak in 2016 de 'helpdesk'. Hier komen hulpvragen binnen, die twee vrijwilligers koppelen aan hulpbieders die bij de stichting bekend zijn. ,,Deze campagne heeft als insteek een eenmalig bezoek van de hulpbieder. We hopen dat de aanvrager het bezoek als prettig ervaart en bij ons aangeeft vaker bezoek te willen. Ons netwerk is belangrijk om daaraan een vervolg te kunnen geven. Als blijkt dat er meer hulp nodig is, dan schakelen we instanties in. We werken samen met de SWOS en Stichting Balans, maar ook met een soortgelijk initiatief als Present."

Of met Schuldhulpmaatje, want eenzaamheid is vaak gelinkt aan schuldenproblematiek vertelt Overeem. ,,Er is in Soest een groot aanbod aan activiteiten, maar als je weinig te besteden hebt is dat geen optie en kun je in een isolement belanden. Dat kan ook door schaamte over de schulden. Wij hopen daar doorheen te kunnen prikken."

SIGNALEN Ook wie zich niet geroepen voelt zich als vrijwilliger te melden, kan volgens Overeem iets doen tegen eenzaamheid door alert te zijn op signalen. ,,Staat de auto van een buurtgenoot bijvoorbeeld lange tijd achter elkaar op de parkeerplaats, loop dan eens aan. Op die wijze ben ik er achter gekomen dat een buurman met een hernia thuis zat. Had ik anders nooit geweten en hij was blij met mijn bezoek. Of soms weet je van iemand in je straat dat zijn of haar partner is overleden, dan waardeert diegene het vast als je in de periode erna een keertje op bezoek komt. Ik probeer op zulke situaties te letten. Zelf kan ik goed alleen zijn, maar ik zou niet weten hoe het zou zijn als mijn vrouw weg zou vallen." Hulscher: ,,Het gaat vaak om kleine dingen: een kaartje in de bus, een praatje op straat. Dat kan soms al genoeg zijn om je niet eenzaam te voelen."

De campagne startte in december, maar loopt bewust door in januari, vertelt Hulscher. ,,De kerstperiode en de decembermaand met alle festiviteiten blijven moeilijk. Soms bedoel je het goed, maar heeft iemand toch het gevoel van: ze vragen me alleen omdat het kerst is. Daarom is gezelligheid en aandacht de hele donkere winterperiode door belangrijk."

advertentie
advertentie