Ariane kon niets vinden over de ervaringen van andere stotteraars en kwam zo op het idee van een stottercafé in Utrecht.
Ariane kon niets vinden over de ervaringen van andere stotteraars en kwam zo op het idee van een stottercafé in Utrecht. Eigen foto

Stottercafé op initiatief van Soester Ariane

5 februari 2020 om 16:00 Mensen

SOEST Ariana (32) uit Soest valt het op dat er nog steeds een taboe rust op stotteren. Zo zijn er weinig rolmodellen in de media en weten mensen soms niet hoe ze moeten reageren op iemand die stottert. ,,Op een gegeven moment dacht ik: dan moet ik misschien zelf maar opstaan!”

Astrid van den Hoek

Hoewel Ariana altijd open is over het feit dat ze stottert en zich daar niet voor schaamt, is op de barricade staan wel een paar stappen verder, vindt ze. ,,Ik wil niet dat ik alleen maar wordt geassocieerd met stotteren, maar dat mensen me vooral gewoon kennen als Ariana. Maar tegelijkertijd stoort het me wel dat stotteren blijkbaar toch nog een taboe is en ik vind het belangrijk om daar iets aan te doen.”

PLATFORM Omdat ze nieuwsgierig werd hoe andere mensen met hun stotteren omgaan, maar er weinig tot niks over kon vinden, kwam ze op het idee om een platform op te richten. Ze ging een paar keer kijken bij het Stottercafé in Rotterdam en besloot een Stottercafé in Utrecht op te richten. Al snel waren er anderen, onder wie twee stottertherapeutes, die haar wilden helpen om initiatief van de grond te krijgen. Zo ging het balletje rollen.

RUST Het verschilt per persoon hoe je met het haperen omgaat, wanneer je het wel of niet doet en hoe er door je omgeving op gereageerd wordt. Ariana: ,,Sommigen gaan bepaalde activiteiten vermijden omdat ze bang zijn te gaan stotteren, anderen mogen van hun ouders niet stotteren of moeten allerlei therapieën volgen om er maar van af te komen. Maar ik denk dat je het vooral voor jezelf moet accepteren dat het er is, je hebt je eigen zelfvertrouwen nodig om er mee om te gaan. Het is belangrijk dat je er een soort rust in vindt.”

Daarom wil Ariana, naast het stottercafé, een platform oprichten om ervaringen te delen en een soort saamhorigheid te creëren om elkaar te helpen die rust te vinden. ,,Weten dat je niet de enige bent, er met anderen over hebben hoe zij omgaan met bijvoorbeeld daten, solliciteren en dat soort zaken. Het lijkt me mooi om ook langs scholen te gaan, of bij congressen voor zorgverleners, om voorlichting te geven.”

INSPIREREN EN INFORMEREN Met het Stottercafé in Utrecht hoopt Ariana niet alleen mensen die stotteren een fijne plek te geven, maar het is voor iedereen. ,,Er is denk ik ook nog veel onbekendheid. Het café is daarom ook voor mensen die iemand in hun omgeving hebben die stottert of die er meer over te weten willen komen zodat ze er wellicht beter mee om kunnen gaan. Ook hulpverleners zijn welkom. Ik hoop dat er veel mensen komen en dat ze geïnspireerd en geïnformeerd worden.”

Het café voor stotteraars vindt eens in de zes à acht weken plaats, met een wisselend programma van workshops, sprekers en andere activiteiten.

FILM Het eerste Stottercafé in Utrecht wordt gehouden op vrijdag 7 februari in buurthuis In De 3 Krone, Oudegracht 227 in Utrecht. De inloop is vanaf 19.30 uur, om 20.00 uur start de film Fucking Cola die regisseur Sophie van de Pol maakte over haar stotterende neefje.
Ze is ook zelf aanwezig om de film toe te lichten en in gesprek te gaan met de aanwezigen. De toegang is gratis. Aanmelden en meer informatie via stottercafeutrecht@gmail.com.

AGENDA Om vast in de agenda te zetten: de tweede editie van het stottercafé is op 10 april. Ook voor de periode daarna zijn er al bijeenkomsten van Stottercafé Utrecht gepland, en wel op vrijdag 19 juni, 25 september en 27 november, steeds op dezelfde locatie aan de Oudegracht. Meer informatie is te vinden op www.stottercafe.eu.

advertentie
advertentie