Afbeelding
Archief BDUmedia

Werkstraf Soester voor misdragingen in coffeeshop

3 februari 2020 om 14:22 Overig

SOEST (JPU) - Een 35-jarige Soester die eind augustus in coffeeshop Hacas volledig door het lint ging, is maandag veroordeeld tot 100 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De Utrechtse politierechter achtte de man schuldig aan poging tot zware mishandeling van een coffeeshopmedewerker, vernieling van de inboedel en de diefstal van een beeldscherm en 27 zakjes hasj.

                De verdachte gooide vorig jaar op 29 augustus in de coffeeshop aan de Koninginnelaan van korte afstand met kracht een halfvolle glazen fles richting het hoofd van de coffeeshopmedewerker. Die kon de fles nog net ontwijken, maar de man zou wel getraumatiseerd zijn geraakt. Volgens hem wilde de Soester hem van het leven beroven. Hij claimde in de rechtszaal 50.000 euro schadevergoeding van zijn belager, onder meer voor extra beveiligings- en vervoersmaatregelen die hij naar zijn zeggen heeft moeten nemen.

                De Soester zegt dat hij boos op de medewerker was vanwege een eerdere belediging, maar hij ontkent dat hij de man iets wilde aandoen. Hij zou de fles gericht tegen een muur kapot hebben gegooid. De verdachte had die dag fors gedronken en zou ook in een psychose hebben verkeerd. "Ik was omringd door duivels, ik was in een wereld van duivels", aldus de man. Inmiddels slikt hij onder toezicht wekelijks medicatie tegen zijn schizofrenie en psychoses, die het gevolg zouden zijn van traumatische ervaringen in zijn vaderland Libië.

                De rechter veroordeelde de verdachte overeenkomstig de eis van de officier van justitie. Op grond van camerabeelden uit de coffeeshop stond voor haar vast dat de man de fles naar het hoofd van de medewerker had gegooid en daarmee het risico op zwaar letsel voor lief had genomen. Ook vond ze bewezen dat de man een deel van de inboedel had gesloopt en er vervolgens vandoor was gegaan met 27 zakjes hasj en het beeldscherm van de kassa. Bij zijn aanhouding vertelde de man aan de agenten dat hij het scherm 'als souvenir' had meegenomen.

                Op advies van de reclassering kreeg de Soester als bijzondere voorwaarde bij het voorwaardelijke strafdeel verplicht reclasseringstoezicht opgelegd gedurende een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij meewerken aan ambulante behandelingen. De man wil dat volgens zijn raadsvrouw zelf ook omdat zijn huidige behandeling zich vooral op de behandeling van zijn psychoses met medicatie zou richten en niet op de aanpak van de onderliggende problemen en trauma's. De rechter was het met de officier van justitie en de raadsvrouw eens dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht.

                De strafrechter wees de schadeclaim van de coffeeshopmedewerker af omdat deze niet was onderbouwd. Ook de officier van justitie en de advocaat vonden dat de schadevordering niet-ontvankelijk was door het ontbreken van nota's voor gemaakte kosten en door het ontbreken van een psychologisch rapport waaruit bleek dat de coffeeshopmedewerker een posttraumatische stressstoornis heeft opgelopen. De man kan nog wel een schadeclaim indienen bij de civiele rechter.

advertentie
advertentie