Janine van Rossum van Helemaal Huid Huidtherapie.
Janine van Rossum van Helemaal Huid Huidtherapie. Eigen foto

Helemaal Huid: 'Laat je uitgebreid informeren'

5 februari 2020 om 12:00 Nieuws

SOEST Een keten van acht ontharingssalons ging afgelopen maand failliet. Duizenden cliënten die hebben betaald voor een voordelig abonnement onbeperkt 'laseren', zijn niet hun haren kwijt, maar wél hun geld.

Het Ali Express-apparaat dat daar werd gebruikt, werkte eigenlijk niet. Erger nog: regelmatig veroorzaakten onbekwame behandelaars brandwonden en pigmentvlekken. De slachtoffers deden hiervan uitgebreid verslag in tv-programma's zoals Hart van Nederland, Editie NL en Rambam. De beelden spraken voor zich. Er wordt al jarenlang wet- en regelgeving aangekondigd op dit vlak. Maar tot op de dag van vandaag ben je als consument met een huid- of haarprobleem niet beschermd tegen dit soort uitwassen.

APPELS MET PEREN Als HBO-gediplomeerd huid- en lasertherapeut heb ik afgelopen jaren regelmatig moeten praten als Brugman om uit te leggen waarom laserbehandelingen bij ons zoveel meer kosten dan bij dit bedrijf. Het is appels met peren vergelijken: goede en veilige laserapparatuur is zeer kostbaar en moet regelmatig worden onderhouden. Een goed geschoolde behandelaar verdient een eerlijk salaris.

Na- en bijscholing kost tijd en geld. Onbeperkt 'laseren' voor een paar honderd euro kán dan simpelweg niet. Net als dat 'permanent haarvrij' zelfs met de allerbeste apparatuur geen eerlijke belofte is. Maar het zit in de menselijke natuur om het eigen voordeel te omarmen. Een deel van deze gedesillusioneerde consumenten verwelkomen wij nu in onze vestigingen in Amsterdam en Soest.

Laseren is meer dan alleen ontharen. De vraag naar diverse soorten lasertherapie groeit in Nederland gestaag. Ik bemerk jaarlijks een toename van deze behandelingen. Een in laser gespecialiseerde huidtherapeut kan, naast ontharen, zoveel meer indicaties behandelen. Bijvoorbeeld couperose, beenvaatjes, pigmentvlekken, littekens of tatoeages. Ook wordt licht en laser toegepast om de huid te verstevigen en te egaliseren. Het laat zich raden dat hierbij van alles mis kan gaan als je niet in de juiste handen bent. Of wanneer je wordt behandeld met inferieure apparatuur. Soms is de huidschade die hierdoor ontstaat zelfs blijvend.

ADVIES Mijn advies is daarom: overweeg je een laserbehandeling? Laat je uitgebreid informeren. Word er ook elektrisch epileren aangeboden? Want alleen dan heeft de behandelaar alle ontharingsmogelijkheden ter beschikking. Vraag of het bedrijf gecontracteerd is door zorgverzekeraars en geregistreerd in een kwaliteitsregister. Daarmee is regelmatige bijscholing gegarandeerd. Doe onderzoek naar de apparatuur die wordt toegepast. Laat vervolgens je verstand en gevoel spreken. En neem niet alle mooie beloftes klakkeloos aan. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

advertentie
advertentie