Taxi Klomp aan de Koninginnelaan in 1980
Taxi Klomp aan de Koninginnelaan in 1980 Archief Eemland

Peles komt met een derde boek: De Soester Bedrijvigheid

30 januari 2020 om 13:42 Historie Deel je nieuws

SOEST - Na het succes van het boek over Het Soester Natuurbad en het Soester Uitgaansleven komen de auteurs Lex Bergers en Peter Beijer in het najaar van 2020 met een derde titel: De Soester Bedrijvigheid. 

Het boek gaat over iconische bedrijven uit heden en verleden die de Soester samenleving hebben gekleurd. Lex Bergers vertelt over de plannen van het schrijversduo: ,,In het dorp zijn ondernemingen opgebouwd die tientallen jaren het straatbeeld bepalen of bepaald hebben. Dat willen wij graag vastleggen."

Peter Beijer vult aan: ,,In onze zoektocht naar verhalen over Het Soester Uitgaansleven hoorden wij verhalen over onder meer Taxi Tak, busmaatschappij W.C. Tensen, Taxi Klomp. Vervoersbedrijven die hun steentje hebben bijgedragen aan een mooi uitgaansleven. Het bracht ons op het idee dat er in Soest bedrijven zijn die in sommige gevallen meer dan honderd jaar bestaan en waar veel Soesters werken of klant zijn geweest."

Bergers: ,,De ploegendiensten bij Mercurius en Yves Rocher, de vrachtwagens van Ben Becker, de containers van de Gebr. Beijer, de sfeer van tuincentrum 't Vaarderhoogt, de verhuizers van Van 't Net, de vertegenwoordigers van Procar. Het is maar een greep van de bedrijvigheid die er in Soest is. Daar zijn veel verhalen en anekdotes over te vertellen...en mooie oude beelden over te laten zien. Wij willen de Soester Bedrijvigheid laten zien."

Beijer: ,,Daarnaast willen wij de iconische verhalen noteren van ondernemingen die er niet meer zijn, maar nog wel tot de verbeelding spreken. Denk aan W.C. Tensen, de Gouden Snaar, Eb Karelsen, Taxi Klomp, Het Soester postkantoor, IJssalon Regnery, Wasserij Hafkamp, Bouwbedrijf Van de Grift, Foxboro, TBS en ga zo maar door. Het was overigens de bedoeling dat wij ook de verdwenen buurtwinkels in dit nieuwe boek gaan opnemen. De hoeveelheid informatie hierover is echter zo groot, dat dit onderwerp een extra boek verdient. Dat wordt dus het project voor 2021."

De schrijvers doen een oproep aan de Soester bevolking om verhalen en beelden te delen. Bergers: ,,Alles is welkom. Neem contact op via info@uitgeverijpeles.nl. Wij zijn benieuwd naar de verhalen, de anekdotes en de foto's. Welke bedrijven verdienen zeker een plekje in dit boek?"

Het schrijversduo gaat ondernemers en voormalige ondernemers interviewen. Inschrijven voor het nieuwe boek kan vanaf 15 februari.  

 

advertentie
advertentie