Ouders reageren op post-it briefjes op stellingen van De Driesprong.
Ouders reageren op post-it briefjes op stellingen van De Driesprong. Johan van Beek

Staking, stellingen en jonge 'invalkrachten' op basisscholen

30 januari 2020 om 10:50 Onderwijs

SOEST Stellingen over het lerarentekort zijn mede beeldbepalend in hallen van De Driesprong. Nog voordat de leerlingen plaats hebben genomen in de schoolbanken, nemen ouders de pen in de hand om een reactie te schrijven op gele post-it briefjes.

Johan van Beek

Op de rooms-katholieke basisschool aan de Sint Theresiastraat wordt donderdag niet gestaakt, maar op vrijdag leggen sommige leerkrachten wel het werk neer en mogen vaders en moeders een dagje thuiswerken of hun kind naar opa en oma of de BSO brengen.

,,De juf/meester is er niet. Wat gebeurt er", luidt de stelling bij het lokaal van groep 5. Ernaast maakt invalkracht meester en pensionado Wim zich op voor de lessen van groep 8. De leiding van De Driesprong zal de reacties verzamelen.

In Soest-Zuid kruipen leerlingen van groep 7 van De Werveling in de huid van de leerkrachten. Annika, Pepijn, Helena en hun klasgenoten geven op donderdag les aan de kinderen van groep 4. Tijdens de taalles leggen ze de opdrachten uit, controleren ze het werk van hun jongere schoolgenoten en leggen ze - indien nodig of gewenst - uit wat er gedaan moet worden. Juf Kenny benut de vrijkomende tijd om de rapporten in te vullen. Annika begrijpt dat wel. ,,Anders moet ze dat na schooltijd doen. Als er niet meer leraren komen, zijn ze dag en nacht bezig, terwijl ze ook wel andere dingen willen doen."

De eerste Van der Huchtschool is donderdag en vrijdag dicht. ,,Sommige collega's zitten thuis bij te komen, omdat ze de afgelopen dagen hebben doorgewerkt terwijl ze ziek waren. Die loyaliteit is er hier wel", zegt Annelies Warnaars. ,,Anderen zijn naar Amsterdam om daar hun geluid te laten horen. En er zijn collega's die hier op school praten over onderwijsontwikkeling en aan kennisoverdracht doen. Daar komen ze anders niet aan toe."

De school aan de Paulus Potterlaan heeft de grootste moeite om oproepkrachten te krijgen. Bij langdurig ziekteverzuim kan de invalpool van PiO soelaas bieden, maar bij korte uitval is er niemand te krijgen. Met kunst- en vliegwerk lukt het de school krampachtig om de kinderen op school te houden. Annelies Warnaars: ,,Er is een meneer uit Gouda die wel eens invalt, omdat zijn kleinkinderen hier op school zitten en hij in Soest oppast. Hij heeft zich beschikbaar gesteld, een gelukkige toevalstreffer, maar dat is geen structurele oplossing."

Structurele maatregelen zijn nodig, vindt de directeur van de bijzonder neutrale basisschool, met name op het gebied van het lerarentekort dat volgens haar ook in Soest speelt, maar nog niet zo zichtbaar is dankzij de grenzeloze loyaliteit van het onderwijzend personeel. Meer leerkrachten zijn nodig en daar moet geld voor worden vrijgemaakt. Maar ook de opleiding moet wat haar betreft meer praktijkgericht worden. ,,Stel andere eisen aan de PABO. Daar wordt nu nog te veel uitgegaan van theorieën die vaak al achterhaald zijn."

(Meer in de Soester Courant van woensdag 5 februari)

advertentie
advertentie