Michael de Groot (rechts) gaat met twee vrienden weer op reis om projecten in arme landen te ondersteunen.
Michael de Groot (rechts) gaat met twee vrienden weer op reis om projecten in arme landen te ondersteunen. Michael de Groot

Michael de Groot: Van Prudhoe Bay naar Ushuaia

1 februari 2020 om 14:30 Mensen

SOEST Van de noordkust van Alaska naar het zuidelijkste puntje van Argentinië, een route van 30.000 kilometer. Onderweg in vijftien landen moeten de gevaarlijkste en meest uitdagende wegen van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika worden gereden. Michael de Groot uit Soest en zijn vrienden Hugo Willems en en Jurmick Johns hebben een groot avontuur voor de boeg.

Voor hun stichting Care4More willen ze met hun niet alledaagse reis geld inzamelen voor diverse projecten voor kinderen in Derde Wereldlanden. Dat deden ze eerder al met een tocht van de Noordkaap in Noorwegen naar Cape Agulhas in Zuid-Afrika. Tijdens die rit van ruim 25.000 kilometer bezochten ze acht projecten in verschillende Afrikaanse landen die zij hadden gerealiseerd, en waarmee ze ruim 10.000 kinderen hebben geholpen.

FIETSEN Ze sponsorden ze in Benin hazenlip- en klompvoetoperaties, en schaften ze fietsen aan voor scholen in de townships van Kaapstad. Het revalidatieproject in Burkina Faso is hen het meeste bijgebleven. ,,We troffen daar een kindje aan, zittend op het grasveld, met een plastic tasje naast zich. Bij navraag bleek het zijn kuitbeen te zijn wat in dat tasje zat. Dat zijn dingen die je nooit meer vergeet."

In 2014 kwamen Michael en zijn vrienden op het idee om zich in te gaan zetten voor het leven en welzijn van kansarme kinderen in arme landen. Het feit dat zij zelf in Nederland in alle vrijheid en relatieve onbezorgdheid konden opgroeien, vonden zij in groot contrast staan met die kinderen. ,,Miljoenen kinderen hebben net zoals wij dromen, maar kunnen ze niet realiseren omdat ze er geen geld voor hebben of omdat ze geen onderwijs kunnen volgen zegt Michael. Het drietal besloot daar wat aan te gaan doen. Ze richtten de stichting Care4More op, een stichting die zich inzet voor het leven en welzijn van kansarme kinderen op vlakken als gezondheid, voorlichting en preventie en besloten aan hun eerste missie te beginnen.

Al snel na 'Mission Cape2Cape' begon het bij Michael en Hugo weer te kriebelen. Ditmaal wilden ze een nóg extremere missie, met ook nu weer als doel om verschillende projecten voor kinderen te realiseren. Zo ontstond het idee voor 'Mission PanAmerica'. Een nieuwe missie in een licht gewijzigd team.

CONCRETE PROJECTEN Net als bij de eerste missie heeft stichting Care4More tien diverse en concrete projecten opgepakt die Michael en co. tijdens de reis zelf gaan bezoeken. Met behulp van onder andere crowdfunding en donaties halen zij geld op om deze projecten te financieren. ,,Zo willen we onder andere de bouw van een nieuw klaslokaal in Bolivia realiseren", stelt Jurmick. Andere voorbeeldprojecten zijn de bouw van een tuinkas op 4,5 kilometer hoogte in het Andesgebergte, hazenlip-operaties in Guatemala en het sponsoren van de voorzieningen voor een irrigatiesysteem in Nicaragua. Via tien diverse projecten in verschillende landen hoopt Care4More in totaal vijfduizend kinderen te kunnen helpen.

Alle giften van donateurs en sponsoren worden rechtstreeks, zonder enige vorm van afroming, besteed aan lokale projecten. ,,Donateurs hebben het recht op transparantie, eerlijkheid en de belofte dat hun geld daar wordt besteed, waar het zo vreselijk hard nodig is", vinden de drie vrienden. De onkosten onderweg betalen ze uit eigen zak. De Dacia Duster 4x4, aangepast aan extreme klimaatverschillen en barre wegen, is gesponsord. De auto wordt voorzien van camera's die de gehele reis zullen vastleggen. Dit beeldmateriaal wordt tijdens de missie verwerkt in blogs, vlogs en nieuwsberichten, zodat de donateur kan zien hoe het geld wordt besteed: www.care4more.nl. De reis begint op 1 april.

advertentie
advertentie