De bouwwerkzaamheden voor uitbreiding van de huisartsenpraktijk in Soesterberg zijn in volle gang.
De bouwwerkzaamheden voor uitbreiding van de huisartsenpraktijk in Soesterberg zijn in volle gang. Actiegroep

Actiegroep De Heyberg: 'Opgesloten in eigen huis'

30 januari 2020 om 07:31 Nieuwbouw

SOESTERBERG ,,Kwetsbare bewoners van verpleeghuis De Heybergh in Soesterberg raken opgesloten in eigen huis en hebben straks geen daglicht meer door hoge muren direct voor hun raam."

Jan van Steendelaar

Dit stelt de actiegroep 'De Heybergh moet blijven' naar aanleiding van de uitbreiding van de praktijk van de huisartsen Beukering en Krabbe bij de Heybergh aan de Rademakerstraat. De praktijk is nu te klein. De actiegroep onderzoekt de mogelijkheden om een kort geding aan te spannen en heeft het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad om die reden verzocht om de bouwactiviteiten direct stop te zetten.

Die zijn gestart zonder overleg met de bewoners van de Heybergh, aldus de actiegroep. De gemeente Soest heeft geen inspraakprocedure voor de direct betrokkenen uitgeschreven. ,,Leefbaarheid en woongenot van kwetsbare ouderen zijn opgeofferd." Daarom vraagt de actiegroep om het stopzetten van de bouw.

Dat zal niet gebeuren, aldus de afdeling communicatie van de gemeente, want de normale procedures zijn gevolgd. Het college van burgemeester en wethouders heeft de omgevingsvergunning op 18 december 2019 verleend. Zowel de vergunningsaanvraag en het besluit om die te verlenen zijn gepubliceerd in de wekelijkse bekendmakingen van de gemeente in de Soester Courant en op overheid.nl. Daarna mag de bouw beginnen.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken van de publicatie bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit overigens niet op. Alleen wanneer een voorlopige voorziening wordt gevraagd en toegekend door de rechtbank kan de bouw worden stilgelegd. In overleg met de actiegroep heeft het college besloten de brief van de groep aan te merken als bezwaarschrift in dit in handen gesteld van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie. De actiegroep onderzoekt nog de mogelijkheid om een voorlopige voorziening te vragen.

ONAANGENAAM Volgens de actiegroep werden bewoners van verpleeghuis De Heybergh onaangenaam verrast door bulldozers in het kleine tuintje waarop ze uitkijken en waar ze bij goed weer gebruik van kunnen maken. Alle natuur is inmiddels gesloopt. Ervoor in de plaats komen grote muren op enkele meters afstand van hun raam. Geen uitzicht, geen daglicht en geen buiten, aldus de leden van de actiegroep. Zij vragen zich af of er wettelijke regels zijn voor de bewoonbaarheid van verpleeghuizen en kunnen zich niet voorstellen dat de huidige verbouwing voldoet aan de eisen die er gesteld worden aan de leefomgeving van de Heybergh.

ACTIE Zijn het nu vooral de bewoners van De Heybergh die protesteren, twee jaar geleden kwam ongeveer het hele dorp in actie en ging de straat op toen sluiting van het woon-zorgoord dreigde. Volgens de actiegroep toen voert zorgorganisatie Lyvore een sterfhuisconstructie. De acties stopten pas op het moment dat de actiegroep vond dat het maximale resultaat was bereikt toen Lyvore bekendmaakte dat het huis, zij het in afgeslankte vorm, open zou blijven.

advertentie
advertentie