Rosan Coppes interviewt voor de SLAS twee schrijfsters.
Rosan Coppes interviewt voor de SLAS twee schrijfsters. Privé

SLAS: Dochters schrijven over bevlogen vaders met een roeping

2 februari 2020 om 09:00 Historie

SOEST Rosan Coppes is raadslid (GroenLinks), voormalig wethouder en dochter van een uitgetreden priester. Voor de Stichting Literaire Activiteiten Soest (SLAS) interviewt ze Katja Kreukels en Mar Oomen. Beiden hadden ook een vader die in dienst was van de katholieke kerk uitgezonden in het buitenland werkten, en ze schreven hier recent een boek over.

Vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog leverde Nederland verhoudingsgewijs de meeste missionarissen ter wereld: priesters, fraters, broeders, zusters en leken. De journaliste Katja Kreukels was in 1992 achttien jaar toen haar vader Joep Kreukels, gemeentearchivaris van Sittard, haar vertelde dat hij priester was geweest. Zijn uittreden in 1970 was min of meer een familiegeheim: zijn ouders en zussen hadden zich er mee verzoend, maar er werd niet meer over gesproken. Tien jaar later reisde Katja met haar vader naar IJsland, een van zijn standplaatsen. Toen besloot Katja een boek te schrijven. Zo schreef zij: 'Mijn vader was priester', over het leven van de oudste zoon uit een Limburgs gezin. ,,Mijn vader in zo'n zwarte toog, opgegroeid in een klooster? Mijn vader die het lichaam van Christus uitreikt? Dit moest wel over iemand anders gaan. Er was een familiegeheim aan mij geopenbaard waarvan de betekenis langzaam tot me begon door te dringen. Zonder zijn overstap van het geestelijke naar het wereldse leven was ik er nooit geweest", vertelt Katja.

De tweede schrijfster is Mar Oomen. Zij vertelt in haar boek 'Missievaders' het verhaal over haar ouders en grootouders, twee generaties katholieke missionarissen die als artsen de wijde wereld in trokken. Haar grootvader, missiearts, stapte in 1933 met zijn gezin op een boot vol missionarissen en missiezusters naar Nederlands-Indië om daar verschillende ziekenhuizen te bouwen, zieken te genezen en verplegers op te leiden. Haar vader, tropenarts, vertrok in 1958 met vrouw en kind in een vliegtuig vol religieuzen naar Tanzania om daar hetzelfde te doen. Toen zij zich in de jaren zestig weer in Nederland vestigden, was alles anders. 'Missie' was een beladen begrip geworden. Oomens familiegeschiedenis vertelt het verhaal van mensen die met de beste bedoelingen de wereld in trokken om 'onderontwikkelde volken te helpen en te beschaven' en daarbij ingehaald werden door de geschiedenis. Tevens biedt Missievaders een bijzonder perspectief op een onderbelichte bladzijde uit de koloniale geschiedenis: de hoogtijdagen van de katholieke missie. De voortschrijdende dekolonisatie zorgde ervoor dat hun positie in de geschiedenis radicaal veranderde. Duidelijk is de naoorlogse verandering in onze maatschappij, die aanleiding was tot de beëindiging van de rol van missionaris van de laatste telg uit het Oomen-geslacht.

Woensdag 5 februari, 10.15 uur, Boekhandel Van de Ven, Soesterbergsestraat 54c, Rosan Coppes interviewt de schrijfsters Katja Kreukels en Mar Oomen, 10,00 euro (SLAS-vrienden 9,00 euro). Theaterkassa Idea 085 8222777 of www. ideacultuur.nl of www. slas-soest.nl.

advertentie
advertentie