Vele helpende handen zijn nodig om de padden te helpen bij het oversteken.
Vele helpende handen zijn nodig om de padden te helpen bij het oversteken. Peter Tebbens

IVN zoekt weer paddenredders tijdens jaarlijkse trek

2 februari 2020 om 10:00 Natuur en milieu

SOEST De IVN-Paddenwerkgroep houdt op woensdag 5 februari, aanvang 20.00 uur, een informatiebijeenkomst in De Veenweide aan het Vedelaarpad. Oude en nieuwe vrijwilligers en andere belangstellenden zijn welkom.

Sinds 2011 zet de werkgroep padden over op plaatsen waar er anders veel zouden worden doodgereden. Vrijwilligers zijn hard nodig, stelt Tim de Wolf van de werkgroep. ,,Door een paar weekjes één of meer avonden per week te helpen kun je al honderden padden redden! In sommige jaren zijn meer dan 2000 padden overgezet!"

WINTERSLAAP Van februari tot eind april, afhankelijk van de temperatuur en neerslag, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij trekken dan van hun droge winterslaapplaats naar poel of sloot om te paren en om eieren af te zetten. Tijdens deze paddentrek worden duizenden dieren doodgereden op plaatsen waar verkeerswegen de route van winter- naar zomerverblijf doorsnijden.

EMMERS De pad, net ontwaakt, is met de lage temperatuur nog erg langzaam. De kans dat het dier de overkant levend bereikt is klein. Op strategische punten worden schermen in de berm geplaatst en emmers ingegraven.

VEILIG Die voorzieningen weerhouden de padden ervan om zelf over te steken zodat ze door de vrijwilligers veilig naar de overkant kunnen worden gebracht. Ook waar geen voorzieningen zijn, zetten mensen dieren over de weg. Zo kunnen veel paddenlevens worden gered.

VOEDSELKETEN Padden zijn nuttige dieren. Ze hebben hun plaats in de voedselketen. Ze eten ontzettend veel insecten en vormen zo bijvoorbeeld een milieuvriendelijke garantie voor een zomer zonder al te veel muggen.

AVONDUREN De paddentrek vindt plaats in de avonduren, gedurende een periode van enige weken. Meestal zijn er vier piekdagen, op die avonden gaan honderden padden aan de wandel. De aantallen worden bijgehouden op tellijsten die landelijk worden verwerkt door RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). De resultaten zijn te zien op www.padden.nu.

De Wolf, coördinator van de werkgroep van IVN Eemland: ,,Met deze gegevens krijgen we beter inzicht in het gedrag van de padden en hun aantal. Op de genoemde website heeft de Paddenwerkgroep Soest een eigen afdeling. Op www.ivn.nl/afdeling/eemland/padden is ook nadere informatie te vinden."

De Paddenwerkgroep is actief op de Wieksloterweg en Insingerstraat. ,,Bij de Wieksloterweg zijn faunapassages, maar deze zijn nog niet voldoende geflankeerd door obstakels om de dieren ook daadwerkelijk naar deze tunnels onder de weg te dirigeren. Hulp blijft dus nodig", zegt De Wolf.

AANMELDEN Meedoen kan vanaf circa 8 jaar (tot 12 jaar onder begeleiding). Aanmelden kan op de bijeenkomst of via e-mail op padden@ivn-eemland.nl of bij de coördinator Tim de Wolf (06-22083997).

advertentie
advertentie