Vrijwilligers van Hospice De Luwte in gesprek over hun werk. ,,Het leven in De Luwte is een wereldje op zich.
Vrijwilligers van Hospice De Luwte in gesprek over hun werk. ,,Het leven in De Luwte is een wereldje op zich." Hospice De Luwte

Vrijwilligers vertellen over werk bij Hospice De Luwte

9 januari 2020 om 13:00 Mensen

SOEST Hospice De Luwte draait grotendeels op de inzet van vrijwilligers. Zorgvrijwilligers, gastvrouwen en kookvrijwilligers spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven van het hospice, een huis waar zieke mensen de laatste drie maanden van hun leven kunnen doorbrengen. Wie zijn die vrijwilligers? En hoe ervaren zij hun vrijwilligerswerk? Vrijwilligers José van de Beek, Lies Dekker, Marijke Jansen, Ap Bloemendal en Toska Pieters gaan daarover in gesprek met elkaar.

Toska vertelt over de eerste dienst die ze meeliep in het hospice: ,,Ik weet nog goed hoe zenuwachtig ik was. Je werkt in je dienst altijd samen met een andere, ervaren vrijwilliger. Uitgangspunt is een gemiddelde van twintig uur per vier weken in diensten van vier uur."

GOEDE BEGELEIDING Als vrijwilliger word je goed begeleid, vertelt Lies Dekker: ,,Allereerst krijg je de basiscursus en daarna wordt de begeleiding voortgezet met (opfris)cursussen, trainingen en speciale overleggen. Vrijwilligers in het hospice werken vanuit hun hart. Daarbij is het leerzaam en bouw je levenswijsheid op, waaronder begrip voor mensen in verschillende situaties. Alle ervaringen neem je mee in je dagelijkse leven."

BEGRIP Een voorbeeld van een ervaring die in het dagelijks leven gebruikt wordt komt van Marijke Jansen. ,,Dankzij mijn vrijwilligerswerk bij het hospice heb ik mijn stervende vader kunnen bijstaan. Ik herkende mijzelf in familieleden die bovenop de verzorging zitten en ik heb daar nu veel meer begrip voor."

Wij werken voor een bijzondere organisatieLASTIG Lastige en moeilijke situaties doen zich ook voor. Ap Bloemendal ervaarde dat hij bij bepaalde gasten meer betrokken was: ,,Het leven in De Luwte is een wereldje op zich en soms neem je het toch mee naar huis. Maar als er iets gebeurt, is er altijd tijd om dit met elkaar te bespreken. Bepaalde handelingen - bijvoorbeeld bij het wassen - zijn best lastig. Je inleven in de gast helpt hierbij. Soms ga je buiten je comfortzone, maar daarna ben je trots op jezelf. En je waardeert het enorm als je na je dienst weer gezond naar huis kan fietsen, vertelt hij.

VRIJWILLIGERS ONDER ELKAAR De verbondenheid tussen de vrijwilligers is groot. Lies ervaart de vanzelfsprekendheid die er heerst om elkaar te helpen nog steeds als bijzonder. ,,De grootste misvatting van de 'buitenwereld' over het hospice is dat de sfeer in het huis heel verdrietig is. Het tegendeel is waar, er wordt ook gelachen in het hospice. Humor is belangrijk, ook voor de gasten en zijn of haar naasten. Zelfkennis en je bewust zijn van je eigen emoties is erg belangrijk. Het gaat niet om jou, de gast staat centraal. Goed kunnen luisteren en inlevingsvermogen zijn belangrijke karaktereigenschappen van een vrijwilliger."

De grootste misvatting van de 'buitenwereld' is dat de sfeer in het hospice heel verdrietig isDANKBAAR WERK Ap geeft aan soms verbaasd te zijn wat naasten van een overleden gast in het gastenboek opschrijven. ,,Als je leest hoe dankbaar familieleden zijn, besef je dat we deel uitmaken van een bijzondere organisatie. En dat maakt ons werk heel zinvol en bevredigend", zegt hij.

INTERESSE Interesse in het vrijwilligerswerk bij hospice De Luwte? Op de website www.hospicedeluwte.nl is er allerlei informatie over te vinden.

Belangstellenden kunnen zich ook aanmelden voor een van de informatiebijeenkomsten op woensdag 22 januari van 13.30 tot 15.30 uur of maandag 27 januari van 19.15 tot 21.15 uur.

Aanmelden kan via e-mail w.mout@deluwte.nl.

advertentie
advertentie