Stamgasten uit heden en verleden zijn vrijdag van harte welkom bij 75-jarig café.
Stamgasten uit heden en verleden zijn vrijdag van harte welkom bij 75-jarig café. Peter Beijer

'Voor veel mensen is café 't Hartje een tweede huis'

8 januari 2020 om 12:31 Historie

SOEST Deze week is het 75 jaar geleden dat Café 't Hartje voor het eerst de deuren open deed. De befaamde kroeg aan de Koninginnelaan viert het jubileum op vrijdag 10 januari. Voormalige stamgasten en personeelsleden zijn vanaf 16.00 uur van harte welkom.

Peter Beijer

Voormalig medewerkster Sylvia Vos deed vijf jaar geleden onderzoek naar de historie van het café. Uit stukken van het gemeentelijk archief bleek dat op 9 januari 1945 voor het eerst sprake was van een horeca-etablissement aan de Koninginnelaan 70. Het café ging in de afgelopen decennia onder meer als Sjabrak en De Kater door het leven. Jarenlang was het café vooral in trek bij truckers die daar 's morgens vroeg al voor een uitsmijter terecht konden. Dat was in de tijd dat er slechts een 'verlof A' was (schenken voor licht alcoholische dranken).

In Soest is de kroeg bekend onder de naam 't Hartje. Vos: ,,Ik heb door de jaren heen menig tijd in 't Hartje doorgebracht. Het valt op dat er altijd weer nieuwe mensen binnenkomen om te genieten van een gezellige avond. De kroeg was en is voor veel mensen een tweede thuis. Je hoefde niet knap, rijk, grappig of een gangmaker te zijn. Iedereen was welkom en voor velen is het een plek waar je je verhaal kwijt kan."

TWEEDE HUIS In de tijden dat de kroeg nog bekend was onder de naam 'De Kater' kwam Sylvia Vos verlegen binnen. ,,Ik werd onder de hoede genomen door eigenaresse Anita Staak. Anita bedacht altijd wat leuks voor ons; met zijn allen schaatsen bij de Loosdrechtse Plassen, dagjes uit. Bij feestjes hielpen we allemaal mee met het versieren van de kroeg. Het werd voor velen een tweede thuis."

Theo leefde op het randje en hij vertelde altijd dat hij de 40 niet zou halenTHEO Een legendarische barkeeper was Theo Groeneveld die ruim 16 jaar lang het gezicht van 't Hartje was. ,,Theo heeft vaak de krant gehaald, hij was een markant persoon van ruim twee meter lang met een bos lichtblonde krullen, vaak in een staart gebonden. Als hij op de bar sloeg trilden alle asbakken. Theo leefde op het randje en hij vertelde altijd dat hij de 40 niet zou halen."

De voorspelling van Groeneveld kwam uit toen hij op 8 april 2006 met zijn motor, pal voor zijn eigen café verongelukte. ,,De opkomst bij zijn begrafenis was enorm, hij was namelijk tot ver buiten Soest bekend. Theo had een goed hart en kwam op voor de zwakkeren en nam deze meteen onder zijn hoede. Hij was typisch een voorbeeld van een barman die meer deed dan alleen een glaasje inschenken. Hij was een luisterend oor en zette vaak een gratis bord met warm eten klaar voor de mensen die dat nodig hadden."

Vos nodigt iedereen uit die zich ooit thuis gevoeld heeft bij 't HartjeFEEST Gurtly Jacobs is de huidige eigenaar van 't Hartje. Hij houdt op vrijdag 10 januari een groot feest. Jacobs verheugt zich erop: ,,Ik hoop dat veel huidige en voormalige gasten en ook voormalige eigenaren het feest bezoeken." Vos nodigt iedereen uit die zich ooit thuis gevoeld heeft bij 't Hartje. ,,Wanneer mensen nog materiaal en verhalen hebben over de historie van het café dan houden wij ons daarvoor aanbevolen. Kom 10 januari dus gerust langs en deel met ons jouw persoonlijke historie over 't Hartje. Natuurlijk serveren wij een hapje en een drankje."

advertentie
advertentie