Afbeelding
Jan van Steendelaar

Primeur Stay Safe in Soesterberg: contact via telex

4 januari 2020 om 09:00 Overig

SOESTERBERG Er zijn zo'n tweeduizend brieven en kaarten geschreven en getekend in het Nationaal Militair Museum (NMM). In de kerstvakantie tot en met zondag hebben museumbezoekers die in het kader van de actie Stay Safe achtergelaten in de speciale postzakken met bestemming de verschillende missiegebieden. Een primeur was het rechtstreekse contact dat gemaakt kon worden met de militair op missie, via de telex mogelijk gemaakt door veteraan Jaap Tanger en zijn vader.

Deze activiteit was vooral bedoeld voor kinderen. Zij kregen uitleg over de telex, die als de voorloper van de computer wordt beschouwd. In plaats van een e-mail konden militairen vroeger een telexbericht versturen en ontvangen. De kinderen mochten dit zelf ervaren hoe communiceren via de telex proberen en ze mochten zelf een berichtje versturen. 

Na de officiële opening van de vijfde editie van Stay Safe hebben talloze bezoekers van het museum de moeite genomen om ook naar de hangaar achter het museum te gaan die speciaal voor de actie was ingericht. Familie, vrienden en kennissen maar ook mensen die geen binding met een militair hebben maakten van de gelegenheid gebruik om met kerst- en nieuwjaarswensen de militairen op missie te laten weten dat er aan hen gedacht werd. 

MILITAIRE POST ORGANISATIE Volgens Aline Oosterhof van de afdeling communicatie van het Nationaal Militair Museum waren de postzakken met bestemming de bijna twintig missiegebieden goed gevuld. ,,Stay Safe is tot nu toe steeds een van de meest geslaagde acties van het museum," is haar gevoel.  ,,Veel mensen laten weten het leuk te vinden dat we dit ieder jaar doen en er graag aan meewerken."Dat is dan ook te zien aan het aantal postzakken dat na afloop van de actie aan de Militaire Post Organisatie (MPO) aangeboden wordt. Deze sorteert en bundelt ze in grote pakketten die naar de missiegebieden over de hele wereld worden gestuurd.

De actie Stay Safe werd in de kerstvakantie officieel geopend door minister Ank Bijleveld van Defensie. Ook zij schreef een groet aan een militair. De minister was verheugd over de belangstelling voor de actie, ,,want post is voor de militair het enige contact dat hij of zij met het thuisfront heeft. Het betekent veel voor hen."

EXTRA VLIEGTUIGEN Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer zei dat Defensie geen moeite te veel is om de post op de juiste bestemming te krijgen. Dat is door de afgelegen locaties lang niet altijd eenvoudig. Voor de militairen aan boord van schepen zet de marine zelfs extra vliegtuigen in die een speciale container met post per parachute op een schip kunnen droppen. 

Er zijn zo'n duizend Nederlandse militairen op een missie in het buitenland. Soms als groep, zoals in Litouwen waar 270 militairen zij gestationeerd, soms als eenling, zoals in Libië en Mali. Defensie zet zich daar in voor het tot stand brengen en behouden van vrede, vrijheid, veiligheid en welvaart en richt zich tegenwoordig minder op het verdedigen van de Nederlandse grenzen. De marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee treden daardoor overal ter wereld op en dragen zo met militairen in zeer uiteenlopende functies overal bij aan de stabiliteit en vrijheid.

advertentie
advertentie