Jan Reinier van Poppelen tijdens zijn 96e verjaardag, februari vorig jaar.
Jan Reinier van Poppelen tijdens zijn 96e verjaardag, februari vorig jaar. Privé

Veelzijdige bestuurder Jan Reinier van Poppelen (96) overleden

27 december 2019 om 21:39 Mensen

SOEST Een bestuurder in hart en nieren, een man die op vele terreinen veel heeft betekend voor Soest. Zo kan de veelzijdige Jan Reinier van Poppelen zonder twijfel worden omschreven. Hij overleed vorige week zaterdag op 96-jarige leeftijd.

De oudste zoon in een boerengezin van negen kinderen te Herpen kwam in 1948 naar Soest. Hij ging als rayon-assistent Soest-Baarn werken voor de Rijks Voorlichtingsdienst op het gebied van landbouw. Vanwege zijn functie zocht en vond hij huisvesting in Soest. Van Poppelen ging op kamers bij Wous en Ana van Logtestijn en ontmoette zo later Annie van Logtestijn die zijn eeuwige liefde zou worden. De twee trouwden in 1952 en kregen vier kinderen (Carla, Ria, Angelique en Wim), twee kleinkinderen (Tessa en Karin) en drie achterkleinkinderen (Julia, Lex en Morris).

FUNCTIES Naast zijn beroep en bijbehorende studies en opleidingen bekleedde Van Poppelen tientallen (bestuurs)functies in met name de Soester samenleving, maar ook bij organisaties met een regionaal of provinciaal aandachtsgebied. Als vrijwilliger was hij in een breed spectrum van de maatschappij actief. Alleen al met een opsomming van die nevenfuncties zou al zowat een hele krantenpagina te vullen zijn.

ONDERSCHEIDINGEN Het vrijwilligerswerk leverde hem verscheidene onderscheidingen op. Van Poppelen werd door de koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, ontving in 1982 de erepenning van de gemeente Soest, kreeg de zilveren speld van boerenorganisatie ABTB Soest uitgereikt, waarvoor hij technisch adviseur was, en werd in goud onderscheiden door de Coöperatieve RABO-bank Nederland.

BESTUREN Voor de bank was hij werkzaam in diverse besturen. In 1962 trad hij toe tot de Raad van Toezicht van de huidige RABO-bank. Drie jaar later werd hij bestuursvoorzitter een functie die hij lang zou uitoefenen. Ook was Van Poppelen lid van het Kringbestuur en de Centrale Kring van deze bank. Buiten Soest profiteerden onder meer de katholieke ambtenarenvereniging ARKA en Sportdag Hoogland van zijn expertise en organisatietalent.

Ook de politiek had zijn interesse en hij werd lid van de lokale KVP dat in de tweede helft van de jaren zestig samen met de VVD de grootste raadsfractie mocht leveren. Het was de bedoeling dat Van Poppelen wethouder zou worden, maar hij liet zijn gezin en baan voorgaan en bedankte. Hij werd wel fractievoorzitter van de KVP en bleef dat tot 1982, waarvan de laatste vijf jaar van het CDA, de fusie van KVP, ARP en de CHU.

Ook in het kerkelijk leven van Soest speelde Van Poppelen een vooraanstaande rol, zeven jaar als secretaris en twee jaar als vice-voorzitter van het kerkbestuur Heilige Willibrordparochie. Hij zette zich in voor de KBO en het COSBO, het overkoepelend orgaan van de lokale ouderenbonden. Verder was hij actief voor de commissie ouderenbeleid, de SWOS, Medisch Centrum De Bundeling en De Narre Knollen, waar hij van 1960 tot 1971 lid van de Raad van Elf zat.

advertentie
advertentie